O expediție a dus la descoperirea a mii de specii marine noi

O expediție a dus la descoperirea a mii de specii marine noi

De la crabi pustnici până la bureți care sunt făcuți din sticlă, marea adâncă a Indoneziei este plină de creaturi ciudate. O expediție realizată recent, care a avut drept scop clasificarea ecosistemelor neexploatate, a descoperit o întreagă serie de specii adaptate în special la întunericul perpetuu.

În timp ce apa de mică adâncime care înconjoară insula tropicală Java ar putea fi cunoscută pentru lagunele sale cristaline și limpezi, apele adânci abundă în propria-i serie de creaturi uimitoare. Aceste creaturi nu au mai fost văzute niciodată până acum.

Cercetătorii care au petrecut 14 zile în apele Indoneziei au prins în total 12.000 de creaturi marine. Printre ele s-au numărat duzini de crabi, homari și creveți cu care știința nu a mai făcut cunoștință. Echipa, formată din cercetători din Singapore și Indonezia, abia acum se confruntă cu adevăratele provocări – de a cataloga ceea ce au găsit.

În ciuda faptului că Indonezia este un loc popular printre scafandrii din întreaga lume, apele mai adânci din jurul mulțimii de insule sunt practic neexplorate. Cercetătorii au analizat 63 de site-uri din jurul insulei Java, cu adâncimi între 800 și 2.600 de metri. Acestea găzduiesc adevărate comori maritime.

Echipa a reușit să identifice sute de specii de bureți, meduze, moluște, stele de mare, viermi, crabi etc. Printre cele mai spectaculoase descoperiri se află un homar care trăiește la aproximativ 500 de metri în podeaua mării.

[readmore]

În ciuda aspectului impunător, acest homar orb folosește gheara lungă și zimțată pentru a curăța sedimentele, cel mai probabil, și nu neapărat să prindă prada.

O altă ciudățenie din adâncul Indoneziei este un calmar cu ochii ciudați. El are un ochi mult mai mare decât celălalt. El este „gândit” să înoate, cu ochiul mai mare să privească prin adâncuri după mâncare, în timp ce cu ochiul mai mic să se uite în sus, în cazul în care prădătorii vânează de sus.

Citește și:
Etichete: