Țara care și-a deschis mall doar cu obiecte reciclate

Țara care și-a deschis mall doar cu obiecte reciclate

Suedia a deschis primul mall cu bunuri reciclate, reutilizabile și reparate din lume, într-o încercare de a transforma reciclarea în ceva cool și la îndemâna oricui.

Mall-ul se numește ReTuna Recycling Galleria și se găsește în orașul Eskilstuna din Suedia. În el se regăsesc peste douăsprezece magazine, în care vei găsi de toate, de la obiecte pentru casă reutilizabile la electrocasnice reparate. Mai mult, în mall se află un restaurant, un centru educațional, un centru de conferințe și o expoziție.

În ReTuna Recycling Galleria există și un centru de reciclare. Astfel, dacă ai pe acasă lucruri pe care nu le mai folosești, poți să le duci acolo, pentru a le oferi șansa la o nouă „viață”. Angajații municipali sortează ulterior obiectele primite și le grupează pe categorii – lucruri reutilizabile, reciclabile sau reparate – pentru a le distribui în magazinele din mall.

Obiectele care nu pot fi trimise în magazine sunt duse la un centru de reciclare local.

„Ideea noastră este că clientul vine și aduce, de exemplu, niște mobilă și haine de care s-a plictisit sau pe care nu le mai poate folosi”, explică Anna Bergström, manager la ReTuna Recycling Galleria.

„Apoi dai o tură prin mall. Poate găsești o nouă jachetă sau o nouă ramă pentru acea fotografie cu bunicul tău. Apoi mănânci un prânz organic la restaurantul nostru și îți încarci bateriile pentru a mai da o tură prin mall și să găsești flori noi pentru grădin ta și o lampă nouă pentru sufragerie. Când pleci de aici, ar trebui să te simți ca și cum ai făcut ceva bun pentru mediul înconjurător”.

Mall-ul cel nou este una din multele modalități prin care suedezii caută să combată cultura consumeristă. Antidotul găsit de ei la problemă este reutilizarea produselor. Spre exemplu, guvernul suedez a înjumătățit taxele adiționale de reparații. Mall-ul ReTuna Recycling Galleria nu se bucură de un profit foarte mare (cel puțin nu acum), dar are totuși câte 600-700 de clienți pe zi. Cu puțin noroc, mall-ul va rezista, iar conceptul va fi preluat și de alte țări.

Citește și:
Sursa: IFIXIT
Etichete: