Amazon îți arată că viitorul aparține magazinelor fără case de marcat

Amazon îți arată că viitorul aparține magazinelor fără case de marcat

Cumpărăturile din viitor vor arăta foarte diferit. În Statele Unite ale Americii, Amazon a deschis mai multe magazine Go, în care oamenii pot intra, să ia un sandwich și să plece afară fără să îi acuze cineva că au furat.

Tehnologia magazinelor Amazon fără casierii există momentan doar în șapte locații. Totuși, conform Wall Street Journal, gigantul de e-commerce caută să testeze tehnologia și într-un magazin mult mai mare din Seattle.

Sistemul din spatele magazinelor Go ale gigantului Amazon detectează când un cumpărător alege un obiect anume cu ajutorul unor camere și senzori care funcționează cu ajutorul inteligenței artificiale. Cumpărătorii pot achiziționa produsele cu ajutorul unei aplicații pe telefon, care urmărește ce iau aceștia de pe raft și ce pun înapoi, iar la final aplicația preia suma aferentă cumpărăturilor de pe cardul clienților.

Amazon nu este însă singura companie care vrea să scape de cozile de la casele de marcat. Brand-ul Sam’s Club al Walmart-ului va beneficia de un magazin propriu în Texas, unde clienții vor scana produsele pe care le cumpără imediat ce le pun în coș, cu ajutorul unei aplicații.

Din moment ce Amazon a cumpărat lanțul de magazine alimentare Whole Foods în 2017, există o posibilitate să implementeze tehnologia din magazinele Go și acolo. Totuși, problemele care ar apărea ar fi la nivelul costului de operare, care ar fi destul de mare. Mai mult, experiența de cumpărare a clienților ar putea fi schimbată radical în cazul în care casele de marcat ar dispărea și ar fi înlocuite de aplicații cu inteligență artificială.

„[Cei de la Amazon] trebuie să aibă grijă să nu strice ceea ce a făcut acea afacere una de succes de la bun început”, a zis un client Whole Foods pentru Wall Street Journal.

Problema poate cea mai mare este că Amazon va colecta chiar mai multe date despre utilizatori decât înainte, precum obiceiurile lor de cumpărare și poate chiar cu ce sunt îmbrăcați. Dacă acele date vor fi folosite în scopuri nobile rămâne un mister.

Sursa: Futurism