macOS Mojave a fost anunțat oficial: care sunt noutățile pentru Mac-uri

macOS Mojave a fost anunțat oficial: care sunt noutățile pentru Mac-uri

În cadrul conferinței WWDC 2018, oficialii Apple au detaliat viitorul macOS Mojave. Acesta este disponibil acum în beta și se va lansa în variantă finală în această toamnă.

Word Wide Developers Conference nu a inclus anunțuri pe partea de hardware, dar în cadrul conferinței Apple am aflat cum arată viitorul sistemelor de operare ieșite din Cupertino. De la macOS și iOS, până la watchOS și tvOS, toate vor fi modernizate în lunile care urmează. iMac_macOS_dark_mode_finder_preview_06042018

Următoarea versiune de macOS va fi intitulată macOS Mojave și va putea fi instalată pe orice sistem Mac produs de la mijlocul lui 2012 și până în prezent. Posesorii de Mac Pro sunt mai privilegiați, deoarece vor putea instala macOS Mojave chiar și pe sisteme lansate în 2010, cu condiția să includă un chipset grafic compatibil cu framework-ul Metal.

Ca funcționalitate, în primul rând, macOS Mojave va confirma zvonurile din ultimele săptămâni și va include o temă întunecată ce se va răsfrânge asupra tuturor colțurilor sistemului de operare și asupra aplicațiilor native de la Apple. Respectivul mod întunecat se va intitula Night Mode și te va ajuta să fii mai eficient dacă lucrezi foarte mult pe timpul nopții și ți-ai propus să nu-ți strici ochii. În mod evident, ține de tine dacă îl vei activa sau nu, dacă îl vei folosi doar seara sau în permanență. Pentru acest mod întunecat, Apple va lansa un API dedicat dezvoltatorilor care vor să-l includă în propriile programe de macoS.

macOS_preview_Stacks_Finder_screen_06042018

Dacă te-ai obișnuit să-ți ții fișierele cele mai importante pe desktop, de acum înainte le vei putea stivui în Stacks. Astfel, documentele de același tip vor fi grupate și le vei putea găsi mai ușor. În plus, desktop-ul tău va fi mai ordonat. Spre deosebire de directoare, fișierele din Stacks pot fi mai ușor manipulate împreună sau separat. La fel ca în cazul iOS 12, macOS Mojave va suporta noul tip de apeluri Facetime cu mână la 32 de persoane.

Conceptul de continuitate de la iDevice-uri la macOS și invers este extrapolat în macOS Mojave. Când lucrezi la o prezentare pe Mac, printr-un click dreapta în spațiu liber, poți lansa aplicația de cameră de pe iPhone. Poți face o poză și imediat să o incluzi în prezentare ta de pe laptop sau desktop. Pe același sistem, poți scana documente în timp real cu telefonul de pe Mac. Macbook_Pro_macOS_preview_Facetime_screen_06042018

Safari pe macOS Mojave va fi mai eficient în a-ți proteja intimitatea. Nici un site sau program instalat nu-ți va putea accesa informațiile private fără acordul tău explicit, de la contacte și până la locație. În plus, site-urile care se vor strădui să-ți identifice sistemul pentru a-ți servi conținut personalizat, vor primi doar referințe generale către un sistem Apple, fără particularități exacte care țin de configurația ta.

Noul AppStore pentru Mac a fost reinventat de la zero, cu o interfață ce îți aduce aminte de iPad. Descrierea aplicațiilor va include preview-uri video, iar review-urile de la utilizatori vor fi mai ușor accesibile. După ce ai instalat o aplicație, vei primi sfaturi în timp real pentru utilizarea ei – tips&tricks.macOS_preview_Mac_App_Store_Discover_screen_06042018