Toate lucrurile fascinante despre galaxia noastră pe care nu le știai

Toate lucrurile fascinante despre galaxia noastră pe care nu le știai

Știi deja că galaxia în care ne aflăm se numește Calea Lactee – dar știi secretele din spatele stelelor, supernovelor, nebuloaselor și energiei întunecate care o populează?

Mai jos vei găsi o selecție cu cele mai interesante lucruri despre Calea Lactee, pe care să le păstrezi ca fun-fact-uri pentru atunci când vrei să te dai mare.

Numele galaxiei provine din vremuri antice

Acum mult timp, când nu existau lumini electrice, cerul nopții putea fi observat în toată bogăția lui de stele fără probleme. Era imposibil ca, atunci când priveai pe cer într-o noapte senină, să nu observi centura lăptoasă de stele care traversa contrastant cerul. Strămoșii noștri din Antichitate au găsit multe nume pentru ea, dar numele date de greci este cel care a rămas.

În mitologia greacă, Hercule ar fi fost alăptat de zeița Hera, în timp ce acecasta dormea. Când s-a trezit și s-a îndepărtat, laptele din sânul său s-a vârsat în ceruri. De acolo a apărut și numele pe care îl știm astăzi.

Nimeni nu știe cât cântărește Calea Lactee

E o curiozitate pe care majoritatea oamenilor nu o au, dar astronomii vor să știe cât cântărește, cu aproximație, galaxia în care ne aflăm. Estimările variază mult – de la 700 de miliarde la 2 catralioane mai mult decât masa Soarelui.

Din masa totală a galaxiei, în jur de 85% este reprezentată de materia întunecată. Această materie nu emite lumină, iar asta face dificilă observația ei directă, după cum a explicat astronomul Ekta Patel de la University of Arizona din Tucson. Într-un studiu realizat de Patel, ea a estimat că masa galaxiei este cam de 960 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Calea Lactee ar putea să fie în mijlocul a nicăieri

Privite de la distanță, galaxiile din Univers par interconectate prin filamente. Doar că galaxia noastră s-ar putea să fie într-un mare gol – în golul Keenan, Barger and Cowie (KBC – denumit după astronomii care l-au descoperit în 2013).

Un alt studiu, efectuat în 2017, a adus și mai multe dovezi care întăresc idee că galaxia noastră se află într-una din porțiunile mai goale din Univers.

Uneori galaxiile mai mici se izbesc de Calea Lactee

În secolul 16, exploratorul portughez Ferdinand Magellan a călătorit în emisfera sudică cu echipajul său. Împreună, ei au fost primii oameni care au observat niște grămezi circulare de stele pe cer, după cum arată European Southern Observatory.

Aceste grămezi erau de fapt niște galaxii mai mici, care au primit denumirea de nori magellanici. Galaxia noastră este orbitată de alte galaxii pitice, care uneori pot fi observate pe cer, înainte să fie absorbite de Calea Lactee.

Galaxia noastră este lovită de energie necunoscută

Pământul este inundat de energie din altă galaxie, sub forma unor explozii rapide de unde radio. Acestea reprezintă sunt cele mai puternice flash-uri din univers – pe care nu le putem vedea însă. Ele circulă miliarde de ani lumină prin timp și spațiu, strălucesc precum 100 de sori, dar înainte să fie observate de telescoapele de pe Pământ, se spulberă. Aceste unde radio sunt invizibile pentru ochiul uman.

De unde vin aceste semnale? De la supernove? De la stelele supersonice? De la extratereștri poate? Nu știm încă de unde vin aceste semnale energetice, dar oamenii de știință încă încearcă să rezolve misterul.

Calea Lactee și Andromeda se vor izbi în 4 miliarde de ani

Galaxia noastră nu va fi aici o eternitate. În momentul de față, Calea Lactee se îndreaptă către Galaxia Andromeda cu o viteză de 400.000 de kilometri pe oră. Cercetătorii cred că atunci când se va produce ciocnirea iminentă a celor două galaxii, Andromeda o va absorbi pe a noastră și astfel, va supraviețui.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: