16 sept. 2018 | 14:33

Practicile medicale din antichitate care ucideau oameni mai rapid ca bolile

ACTUALITATE
Practicile medicale din antichitate care ucideau oameni mai rapid ca bolile

Medicina a ajuns extrem de departe și încă mai are un drum lung de parcurs, dar până să ajungă aici a existat o serie lungă de încercări și greșeli. În antichitate, înainte ca Jurământul lui Hipocrate să existe, doctorii nu se dădeau înapoi de le a încerca tot soiul de tratamente experimentale, fără prea multe griji pentru pacienți.

Motivul pentru care Jurământul lui Hipocrate a apărut într-o încercare de a-i proteja pe cei bolnavi de doctori care dau pe dinafară de zel. Înainte ca acest jurământ să fie atât de cunoscut, doctorii din Antichitate violau destul de multe coduri etice. Mai jos vei găsi o listă cu practici medicale atât de crude și inutile, încât ucideau oamenii mai rapid decât boala sau lipsa tratamentului.

Tratamentul cu lipitori pentru orice boală

Mai mulți doctori din Antichitate credeau că trupul uman este guvernat de patru umori: bila neagră, bila galbenă, flegma și sângele. Când oamenii se îmbolnăveau, se presupunea că echilibrul umorilor respective a fost deranjat. Tocmai de aceea, doctorii credeau că e o idee bună să lipească pe pacienți lipitori, care să le sugă sângele și să le regleze așa-zisele dezechilibre. Alți doctori erau mai direcți și tăiau direct o venă din care lăsau să curgă jumătate de litru sau mai mult de sânge. Era un tratament folosit indiferent de situație – febră, infecții, acnee, dureri de cap, diabet, epilepsie și multe altele.

Excrementele de animale folosite drept anticoncepționale

Mai mulți doctori din Antichitate foloseau excrementele de animale în tot soiul de situații. Spre exemplu, egiptenii obișnuiau să își frece rănile și ochii cu excremente – sau, în cazuri speciale, să le folosească drept contraceptiv. Resturile crocodililor erau modelate sub formă de diafragmă, care era introdusă în vaginul femeii, în speranța că aceasta nu va rămâne însărcinată. Bineînțeles, practica avea consecințe neplăcute: creștea șansele de concepție, dădea naștere la infecții sau amândouă.

Săparea de găuri în cap

Pentru bolile psihice și durerile de cap, doctorii din Antichitate erau convinși că săparea unei găuri în cap este soluția cea mai bună. Pe atunci, se credea că prin gaura respectivă vor ieși spiritele rele. Arheologii au găsit cranii cu găuri în ele în Europa, Africa și în Americi. Unele din cranii aveau chiar semne de refacere osoasă, semn că unii pacienți supraviețuiau tratamentului cumplit.

Urina folosită ca medicament minune

Urina a avut extrem de multe utilizări – agent de curățare la machiaj și nu numai. Unii doctori o foloseau și pentru a diagnostica și vindeca boli. Mai mult, romanii își clăteau gura cu urină pentru a-și albi dinții. O parte din miturile cu utilitatea urinei în scopuri medicale a rămas, mulțumită culturii pop. Spre exemplu, cântăreața Madonna a spus că urina vindecă ciuperca piciorului, iar personajul Tyler Durden din „Fight Club” afirma că urina este sterilă și bună de băut, deși aceasta poate fi extrem de toxică, mai ales dacă nu este a ta și dacă a stat ceva timp afară – asta ca să nu mai spunem că este și scârboasă.

Utilizarea bilei în scopuri de sănătate

Bila – cunoscută mai mult sub denumirea de fiere – este un lichid galben-verzui, cu gust amar, secretat de ficat și depozitat în vezica biliară. Nu e greu de imaginat că nu ar trebui să fie ingerată. Desigur, asta nu i-a oprit pe strămoșii noștri inventivi. Ei foloseau fierea umană sau de piton pentru a trata negii genitali și fierea de elefant pentru a trata respirația urât mirositoare. Înghițirea bilei ducea la stări de greață și la o suită de probleme gastrointestinale.

Pasta de șoareci

Egiptenii aveau multe remedii bizare, iar pasta de șoareci ar putea să fie pe locul întâi. Ei foloseau această pastă drept tratament pentru durerile de dinți, urechi și nu numai. Practic, aplicau pasta – sau, uneori, un șoarece mort întreg – pe zona afectată și așteptau să se întâmple ceva bun. După cum e de așteptat, apăreau infecții din pricina pastei sau șoarecelui mort, motiv pentru care obiceiul s-a stins încet-încet.

Arsenicul pentru toți și toate

Arsenicul este o otravă mortală, dar pe vremuri oamenii îl foloseau pentru o varietate de probleme medicale. Mai exact, oamenii îl foloseau pentru a trata psoriazisul, sifilisul, ulcerele, abcesele, febra și durerile de cap. Pe termen scurt, tratamentele funcționau. Pe termen lung, oamenii erau otrăviți încet și sigur.