21 iun. 2018 | 18:50

Liviu Dragnea, condamnat: câți ani ar trebui să execute la închisoare

Generalist
Liviu Dragnea, condamnat: câți ani ar trebui să execute la închisoare

Liviu Dragnea a fost condamnat. După o serie de amânări, și-a aflat sentința în dosarul angajărilor ilegale de la DGASPC Teleorman. Suspendarea executării pedepsei din 2016 a fost anulată.

Liviu Dragnea, șeful PSD, a fost condamnat pe 21 iunie la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. El și-a primit această pedeapsă în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. A fost achitat în cazul falsului intelectual, dar a fost condamnat pentru instigare la abuz în serviciu.

A fost anulată suspendarea executării pedepsei primite în dosarul „Referendumul”. În acel caz, Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Atunci, decizia a venit de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și era una definitivă. Cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani și șase luni de închisoare cu executare.

Decizia de acum nu este definitivă, ea poate fi atacată la completul de cinci judecători al Curții Supreme. Ceea ce, foarte probabil, se va întâmpla.

Decizia a fost luată cu scorul de doi la unu de completul de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Cel care s-a pronunțat pentru condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare cu suspendare a fost judecătorul Ștefan Pistol, președintele completului.

În același dosar, fosta soție a lui Dragnea, Bombonica Prodana, a primit doar o amendă penală de 1.000 de lei.

Înainte de această sentință, Dragnea a declarat că acest proces a fost o povară. „Pentru noi cei care suntem târâţi în aceast proces este o experienţă de viaţă pe care nu şi-o doreşte nimeni şi pe care nu o doreşti nici la duşmani. Sunt oameni care au fost acolo în sală şi care au vieţile distruse, au psihicul distrus”, a spus Liviu Dragnea pe 15 mai, când au fost pledoariile finale la ICCJ.

Dragnea, condamnat, dar cum a pornit dosarul de acum

În decembrie 2013, procurorii au înregistrat o sesizare din oficiu conform căreia Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, proceda la menţinerea ilegală în posturi a două angajate de la DGASPC Teleorman.

Dosarul a fost trimis în instanţă de DNA în iulie 2016, iar procesul a început pe fond în ianuarie 2017.

Înaintea amânării din 29 mai, procurorul de şedinţă a cerut pentru Liviu Dragnea pedepse orientate spre mediu prevăzut de lege, respectiv șapte ani şi șase luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu şi doi ani şi șase luni pentru instigare la fals intelectual.