Ce se întâmplă dacă ții o lentilă de contact în ochi aproape 30 de ani

Ce se întâmplă dacă ții o lentilă de contact în ochi aproape 30 de ani
Sursa foto: Sirjhun Patel/BMJ Case Reports

Lentilele de contact pot fi enervante, dar chinul de a a-ți răni fără să vrei ochiul e nimic pe lângă a sta 28 de ani cu aceeași lentilă de contact fără să îți dai seama.

O femeie în vârstă de 42 de ani din Marea Britanie avea un ochi umflat de aproximativ șase luni. Într-un final, a fost trimisă la departamentul de oftalmologie din NHS Tayside, din orașul Dundee, Scoția. Cei trei doctori care au tratat-o – Sirjhun Patel, Lai-Ling Tan și Helen Murgatroyd – au descoperit un chist mic de șase milimetri în diametru în ochiul femeii.

„În timpul intervenției chirurgicale excizionale, un chist încapsulat a fost găsit în țesuturile moi din fornixul superior”, au explicat cercetătorii.

„Nu au existat semne care să sugereze leziuni anterioare ale pleoapelor sau ale tarsului. La îndepărtare, chistul s-a rupt și o lentilă de contact tare a fost extrasă. Corpul străin a fost extrem de fragil când l-am îndepărtat și manevrat. Mai târziu, a fost confirmat că acesta era o lentilă rigidă permeabilă de gaz„.

Femeia nu mai purtase lentile rigide de decenii întregi și nu înțelegea de unde a venit. Ulterior, doctorii și-au dat seama despre ce a fost vorba. La 14 ani, femeia fusese lovită de un fluturaș în timpul unei partide de badminton.

Pe atunci, purta lentile rigide. După accidentare, în ochiul lovit nu mai părea să existe vreo lentilă. Ceea ce nu știa ea atunci femeia era că lentila se blocase sub pleoapă, unde a rămas vreme de 28 de ani. A avut ochiul umflat o vreme, dar acest lucru a trecut rapid. Nici ea, nici părinții ei, nu crezuseră la acea vreme că lentila ar mai putea fi încă în ochi.

Femeia nu a mai purtat de atunci lentile de contact. Cazul ei este unul extrem de rar și, din fericire, nu i-a provocat foarte multe neplăceri. Totuși, ridică un semnal de alarmă pentru oftalmologii care văd zilnic traume oculare.

Citește și: