Prețul la gaz crește din august și spulberă fanteziile comuniste ale PSD

Prețul la gaz crește din august și spulberă fanteziile comuniste ale PSD

La mai puțin de 24 de ore după ce un proiect de hotărăre de guvern a ajuns online pentru fixarea prețului la gaze naturale explotate local pe teritoriul României, ANRE a venit cu un anunț bombă.

După ce am detaliat ieri de ce este imposibilă fixarea prețului la gaze naturale fără consecințe dezastruoase asupra economiei și democrației, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a confirmat o creștere a prețului la gaze naturale pentru toți consumatorii finali cu 5,83%. Deoarece se pare că ne grăbim undeva, creșterea va intra în vigoare de la 1 august 2018. Din acel moment, factura ta lunară la gaz va crește proporțional.

În mod previzibil, decizia ANRE a fost luată la solicitarea furnizorilor locali și internaționali de gaze naturale. Aceștia din urmă își doreau ajustarea prețurilor la gaze naturale de mult timp, fără vreun argument imbatabil.

Anunțul referitor la creșterea prețului cu 5,83% pentru gaze naturale de la 1 august 2018 vine după ce Ministerul Finanțelor a anunțat un proiect de Hotărâre de Guvern referitor la reducerea valorii de achiziție pntru gaz autohton până la 55 lei/MWh. Pentru ca lucrurile să fie și mai grave, oficialii de la finanțe speră că, într-un mod incredibil de nerealist, prețul în pierdere impus furnizorilor va fi bătut în cuie până în 2021.

Modul în care ANRE a pus piciorul în prag reducerilor de preț forțate a început să aibă o logică din data de 1 aprilie 2017. La momentul respectiv, producția internă de gaze s-a liberalizat, iar prețul pentru client a ajuns să fluctueze în funcție de cerere și ofertă. ”Potrivit ANRE, prețul mediu de vânzare al gazelor din producția internă a crescut de la 1 aprilie 2017, momentul liberalizării, de la 67,99 lei/MWh până la 77,7 lei/MWh în prezent. În același timp, prețul pentru gazele din import a crescut de la 80,14 lei/MWh în aprilie 2017 la 94,58 lei/MWh în martie 2018.”

Setul de informații de mai sus este cea mai clară dovadă a faptului că o măsura populistă anunțată cu surle și trâmbițe de PSD nu are nici un fel de legătură cu un beneficiu real pentru utilizatori casnici. Mai mult decât atât, raportul publicat de Hotnews confirmă cât de periculos poate fi, pentru industria locală de exploatare, un univers paralel în care prețul gazelor a scăzut forțat în mod iresponsabil prin Hotărâre de Guvern. Practic, nu faci decâ să îmbogățești companiile importatoare de gaz din afară, pentru că cele locale își vor închide porțile.

Citește și:
Etichete: