24 iul. 2018 | 17:06

Ce șanse au jocurile video să devină sport olimpic

ACTUALITATE
Ce șanse au jocurile video să devină sport olimpic

Campionatele de jocuri video au din ce în ce mai mulți fani, sunt luate tot mai în serios, astfel că au șanse chiar să devină un sport olimpic.

În urmă cu puțin timp, în Elveția a avut loc Forumul Olimpic pentru eSports, unde a fost discutată posibilitatea includerii jocurilor video ca disciplină olimpică. Forumul este succesorul summit-ului din octombrie 2017, unde membri ai Comitetului Olimpic Internațional și ai Asociației Globale a Federațiilor Internaționale de Sport (AGFIS) au inițiat dialoguri cu jucători și companii din industria de gaming.

Forumul a reprezentat o platformă unde au putut fi reuniți 150 de reprezentanți din industriile de gaming și de eSports. Aceștia au putut să exploreze posibilitățile recunoașterii eSports ca un sport clasic, dar și de adăugare a acestuia în cadrul disciplinelor olimpice.

Pasul următor este ca IOC și AGFIS să formeze un grup de legătură pentru eSports, pentru a continua comunicarea și interacțiunile între Mișcarea Olimpică și agenții cruciali din domeniul jocurilor video.

După acest grup va fi format, IOC va invita membrii grupului să susțină diverse prezentări la forumul Olympism in Action. Subiectul eSports va fi discutat la forumul AGFIS din 5 noiembrie, dar și la Adunarea Generală a Comitetelor Olimpice, din 28 noiembrie. Președintele IOC va pune eSports pe agenda următorului Summit Olimpic, care va avea loc în decembrie 2018.

”Forumul a fost o oportunitate unică să ascultăm părerile celor implicați direct în acest domeniu. Deși scopul principal nu a fost să creăm calea către includerea eSports în programul olimpic, avem un plan serios de dialog pentru viitor și suntem într-o poziție bună de a coordona și susține apropierea dintre JO și eSports”, a declarat Kit McConnell, director sportiv în cadrul IOC.