14 nov. 2015 | 16:40

Capsula care te-ar salva în cazul unui accident aviatic

ENTERTAINMENT
Capsula care te-ar salva în cazul unui accident aviatic

Uneori, paranoia e o virtute, iar sistemul de siguranță prezentat în video-ul de mai sus nu face decât să confirme acest lucru.

A fost creat de inginerul aeronautic Vladimir Tatarenko, iar ideea din spate a fost să avem un sistem de siguranță care să ne salveze prim apăsarea unui buton. Acesta a lucrat și pentru proiectul Antonov și a participat la creația giganticului AN-225 Mriya, iar acum propune ca toate avioanele comerciale să fie prevăzute cu capsule de salvare, care să poată fi expulzate rapid în caz de urgență.

Capsula de salvare

Evident, capsulele ar trebui să aibă și parașute, pentru o aterizare sigură și ușoară pe orice tip de suprafață. Timpul de ejectare a capsulei este de doar trei secunde, iar aplicarea conceptului în realitate ar necesita o coadă în formă de T, tipar deja folosit în cazul Airbus și Boeing. Inventatorul susține că planul său nu e ușor de aplicat în realitate, pe avioanele deja existente, și că ar fi nevoie de propunerea unui model complet nou.

„Ideea de capsulă care poate fi evacuată în situații urgente nu e o noutate, dar în ani buni comunitatea de cercetare nu a putut să o transforme în realitate. Inginerii nu au putut găsi un material care să păstreze greutatea avionului și numărul de locuri la nivelul actual, dar noi am folosit fibră de carbon. Materialul acesta e foarte puternic și totodată ușor, ceea ce îl face potrivit”, a explicat Tatarenko pentru Xinhua.

Rămâne de văzut cum stau lucrurile în realitate în ceea ce privește fezabilitatea modelului și care va fi interesul liniilor aeriene comerciale de a-l adopta. Problema este că va fi nevoie de o reducere a numărului de locuri și de costuri mai mari, iar aceste modificări ar putea fi primite fără prea mare ospitalitate de producători, în ciuda avantajelor legate de siguranță.