Cât costă, de fapt, un iPhone XS Max în fabrică

Cât costă, de fapt, un iPhone XS Max în fabrică

Să spui că iPhone XS Max e scump e ca și cum i-ai face un compliment telefonului. Smartphone-ul are un preț imens, dar asta nu înseamnă că și costul din fabrică se apropie de prețul pe care îl plătești în magazin.

iPhone XS Max e cel mai scump telefon pe care l-a produs Apple până acum; dacă vrei să îl cumperi, îl găsești cu prețuri cuprinse între 5.999 și 7.899 de lei. Evident, nu atât costă un astfel de telefon. Analiza a fost făcută pe un model de 256 GB, de 6.799 de lei, iar la prima vedere vei descoperi că prețul final e de două ori și ceva mai mare decât costul de producție.

Evident, cea mai scumpă componentă a telefonului este ecranul de 6,5 inci, care costă 80,5 dolari. La mică distanță se află procesorul de nouă generație, A12 Bionic, care costă 72 de dolari. Prețuri destul de mari apar și în cazul memoriei interne, cu 64 de dolari, și al carcasei, cu 58 de dolari.

Camerele foto noi costă 44 de dolari, un preț similar cu cel al camerelor de pe iPhone X.

iphone xs max cost productie

Între cele mai ieftine componente se regăsește bateria, care costă 9 dolari. Componentele de conectivitate și senzorii costă 17 dolari, iar sistemul audio costă 14,5 dolari. De asemenea, 24,5 dolari costă restul testelor, procesul de asamblare și alte materiale implicate în acest proces.

La cei 443 de dolari ar trebui să mai adaugi costurile pentru cercetare și dezvoltare, cele pentru marketing și pentru livrarea telefoanelor în lume, iar la final, evident, adaugi și ”taxa de măr” pe care o impune Apple, ca să-ți vândă telefoane care costă până la 8.000 de lei.

Indiferent care sunt costurile și prețurile, Apple pare că nu o duce rău, având în vedere că este prima companie care a fost cotată la un trilion de dolari.