14 aug. 2018 | 16:45

Turcia interzice iPhone-ul, pentru că Erdogan s-a supărat pe americani

ACTUALITATE
Turcia interzice iPhone-ul, pentru că Erdogan s-a supărat pe americani

Președintele Recep Tayyip Erdogan a promis să boicoteze iPhone-urile și alte produse electronice americane ca o demonstrație împotriva Statelor Unite. Conform lui Erdogan, America este responsabilă de prăbușirea valorii lirei turcești.

Erdogan a spus că țara pe care o conduce și care are 80 de milioane de oameni nu va mai cumpăra produse electronice americane, condamnând „atacul economic explicit” împotriva Turciei. Lira și-a pierdut un sfert din valoare în această lună după ce Donald Trump a aplicat noi tarife pe oțelul și aluminiul importat din Turcia și a aplicat sancțiuni asupra două ministere.

El le-a spus cetățenilor să nu mai cumpere iPhone și, în schimb, să-și ia telefoane de la Samsung sau de la producătorul local Venus Vestel. Dacă Erdogan este serios în legătură cu această decizie atunci ar trebui să interzică și producătorului Venus Vestel să nu mai apeleze la procesoare făcute de Qualcomm, firmă americană, protecție pentru ecran de la Corning sau chiar să nu mai utilizeze sistemul de operare Android, produsul Google.

Chiar dacă turcii nu vor mai putea cumpăra telefoane Apple acest lucru nu va afecta prea mult profiturile companiei americane. În Turcia, 80% din populația care deține un smartphone utilizează un telefon cu Android și 18% iOS.

Boicotul lui Erdogan aduce aminte de decizia lui Putin de a interzice importurile de alimente din țările care au aplicat sancțiuni Rusiei în 2014 când a fost anexată Crimea. Diferența este că Turcia și SUA sunt aliate NATO.

De asemenea, Erdogan le-a mai cerut turcilor să-și schimbe valuta în lire turcești pentru a întâri moneda națională. El a menționat că deja a observat că mai mulți cetățeni au început să facă asta.

Tensiunile dintre cele două aliate NATO s-au intensificat pe fondul disputei privind arestarea lui Andrew Brunson pe care autoritățile din Turcia îl auză că a ajutat la organizarea acelei lovituri de stat eșuate. Americanii au declarat că nu au nimic de negociat până când Brunson nu va fi eliberat.