18 apr. 2018 | 15:59

Tehnologia care ar putea învia virtual o persoană dragă decedată

TEHNOLOGIE
Tehnologia care ar putea învia virtual o persoană dragă decedată

„Nemurirea virtuală” este tehnologia prin care o persoană decedată ar putea fi adusă la viață folosind datele personale de pe rețelele sociale și din mailuri.

Ți-ar plăcea să ai șansa să interacționezi din nou cu cineva drag care a murit? Ar putea fi posibil prin așa-numita „resurecție digitală”, o tehnologie care poate aduna toate datele unei persoane de pe rețelele sociale și din mailuri, pentru a-i recrea prezența, dar într-o realitate virtuală. În acest fel, ai putea interacționa cu acea persoană ca și cum ar mai fi încă în viață.

Oamenii și-au dorit mereu să poată avea din nou contact fizic sau măcar vizual cu persoanele dragi care nu mai sunt printre noi. Dar acolo unde nemurirea biologică dă greș, tehnologia ar putea compensa. Chiar dacă noi nu puteam învia, măcar ceea ce lăsăm în urmă ar putea să ne facă simțită din nou prezența. Iar aici nu mă refer la operele artiștilor. Simple dialoguri, imagini, expresii, vocea înregistrată, ar putea fi folosite în viitor pentru crea o versiune virtuală a unei persoane decedate.

Câteva companii și o echipă de cercetare de la MIT Media Lab au început deja să lucreze la dezvoltarea acestei tehnologii care ar putea fi și foarte profitabilă dacă este bine structurată. Bineînțeles că acea replică virtuală nu va fi niciodată ca persoana reală, dar oricine ar da orice numai să poată vorbi sau vedea pe cineva drag care nu mai e.

Imaginează-ți cum ar fi folosești acei ochelari pentru realitate virtuală pentru a te întâlni cu acea persoană. Dacă ai văzut filmul Ready Player One, cu siguranță știi despre ce vorbesc. Cei care vor să pună bazele acestei tehnologii se gândesc că ar putea fi folosit și un costum special, prevăzut cu senzori și elemente de acționare pentru simți și atingerea acelei persoane.

În viitor, pe baza acestei idei, ar putea fi creat și un avatar robotic a unei persoane decedate, ca în serialul Black Mirror.

Psihologii avertizează însă, că această interacțiune, care, de altfel, este una ireală, te-ar putea afecta emoțional mai mult decât ai crede. Interacțiunea și atingerile virtuale nu ar face decât să te amăgească pentru că, în cele din urmă, ești nevoit să te rupi de realitatea virtuală și să te întorci la realitatea în care te-ai născut și în care ai să mori. Totul n-ar fi decât o iluzie.

În timp, creierul tău ar avea de suferit și vei deveni mai anxios, mai trist și ți-ar putea provoca halucinații.