Inventatorul internetului are un plan radical ca să-l schimbe

Inventatorul internetului are un plan radical ca să-l schimbe

Inventatorul internetului propune un nou sistem pentru ”www”, care ar ajuta utilizatorii să recapete controlul asupra datelor personale.

Tim Berners-Lee, creatorul World Wide Web, a dezvăluit planurile pentru un nou Internet, care ar descentraliza sistemul actual și le-ar ”fura” puterea giganților ca Facebook și Google.

Inrupt este startup-ul lui Berners-Lee, iar în curând acesta va lansa un sistem de aplicații care permit utilizatorilor să aleagă ce și cum distrubie pe internet.

Cu Inrupt, utilizatorii își pot crea propriul ”magazin de date personale”, care să conțină contactele din agendă sau chiar playlist-uri de muzică. Cu alte cuvinte, tehnologia vrea să aducă laolaltă funcții din programe ca Google Drive, Microsoft Outlook, Slack, Spotify sau WhatsApp.

Tim Berners-Lee declară că intenția din spatele startup-ului este ”dominația mondială”, un comentariu ironic la adresa giganților tech, dar nu complet lipsit de fond. Creatorul internetului spune că asistăm la un moment istoric și că trebuie să luăm atitudine acum.

”Sunt foarte optimist pentru această nouă eră a internetului”, spune mogulul tech. Site-ul Inrupt va fi un punct de intrare către platforma open-source Solid.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale Solid este că utilizatorii aleg cine poate accesa informația pe care o stochează în listele personale.

Inrupt are potențialul de a perturba modelele de business ale unor companii ca Facebook și Google, care fac bani și de pe urma vânzării datelor tale către companii terțe.

Un apărător convins al neutralității internetului, Berners-Lee spune că ”nu discutăm cu Facebook și cu Google despre ideea introducerii unei schimbări care le va da peste cap modelul de business. Nu le cerem permisiunea să facem asta”, adaugă acesta.

Proiectul merită urmărit, mai ales că apare într-o vreme în care siguranța datelor personale e pusă la îndoială, mai ales când nici companiile cărora le încredințezi astfel de informații nu se străduiesc să te protejeze.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: