Cât de inutil este să-ți dezactivezi localizarea pe Facebook

Cât de inutil este să-ți dezactivezi localizarea pe Facebook

Dacă ai o problemă cu modul în care Facebook îți personalizează reclamele în funcție de locația telefonului, e bine de știut că nu ajută la nimic să ți-o dezactivezi.

Un nou studiu confirmă un detaliu de invadare al intimități de către Facebook pe care îl bănuiam de mult. În cazul majorității aplicațiilor pe care le ai pe mobil, ai posibilitatea să dezactivezi accesul la datele de locație.

Dacă faci acel gest pentru Waze, nu vei mai putea folosi aplicația de navigație. Același lucru se întâmplă și cu Google Maps. Dacă vei dezactiva însă locația pentru Facebook, în speranța că nu vei mai vedea reclame personalizate în funcție de unde te afli, te înșeli amarnic.

Gestul tău este inutil, iar cea mai recentă confirmare vine de la Aleksandra Korolova, un profesor de știința calculatoarelor la Universitatea Californiei de Sud, conform 9to5Mac. După mai multe experiemente, profesoara și-a dat seama că indiferent dacă ai sau nu locația activă în setări, vei primi în continuare reclame personalizate.

Dacă te încălzește cu ceva, Facebook are o pagină dedicată prin care îți explică modul elaborat în care obține informații despre tine cu scopul de a-ți servi reclame personalizare. Dacă ai ținut să-ți ascunzi în mod explicit locația de Facebook, programul obține informați de locație surprinzător de precise din conexiunea Wi-Fi la care ești conectat, din IP-ul routerului de acasă sau de la cafeneaua din apropiere.

Până și o conexiune Bluetooth oferă date despre locație ta.

Pe marginea descoperirilor sale, Korolova a redactat o lucrare științifică pe care o poți parcurge aici. Imediat după acel moment, un purtător de cuvânt al Facebook a confirmat descoperirile lui profesoarei într-un comunicat remis publicației Gizmodo.

În acel context se menționează destul de clar că nu există niciun mod prin care utilizatorii să scape complet de reclamele personalizate în funcție de locație.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: