25 apr. 2018 | 12:01

Inteligența artificială care corectează poze din care lipsesc porțiuni întregi

ACTUALITATE
Inteligența artificială care corectează poze din care lipsesc porțiuni întregi

Inteligența artificială face noi progrese în ceea ce privește retușarea imaginilor, iar noul sistem făcut de NVidia reușește să ducă lucrurile mai departe.

Aplicațiile de editare foto pe care le folosim în prezent încă n-au ajuns la nivelul la care să fie în stare să prelucreze corect imagini din care lipsesc elemente. Acestea se bazează mai degrabă pe împrumutarea de conținut din pixelii aferenți zonei cu probleme, dar nu pot să-și da seama ce ar trebui să fie acolo, mai exact.

NVidia ar putea rezolva această problemă, datorită unui nou sistem de învățare profundă, capabil să restaureze fotografii determinând ce ar trebui să fie în zonele cu probleme. Spre exemplu, dacă dintr-un portret lipsește o parte dintr-un ochi sau chiar mai mult de atât, sistemul va reuși să readucă în imagine aceste elemente.

Încercările anterioare de rezolvare a acestei probleme au fost destul de limitate; acestea erau bazate pe zone rectangulare și aveau și alte neajunsuri când venea vorba de lucrul cu imagini de dimensiuni diferite.

Tehnologia NVidia, de convoluție parțială, poate lucra cu spații libere de orice mărime, formă sau locație. Astfel, în anumite cazuri, rezultatele sunt extrem de realiste, chiar dacă inteligența artificială n-are idee cu exactitate ce lipsește de acolo.

Sistemul NVidia a fost antrenat cu zeci de mii de imagini din care lipseau diverse elemente, cu ajutorul cărora inteligența artificială a învățat ce și cum să adauge.

Firește, rezultatele nu sunt încă perfecte, iar în cazul portretelor ai putea vedea cele mai mari diferențe. Totuși, sistemul este extrem de promițător, mai ales că poate învăța în continuare, pe măsură ce este expus la din ce în ce mai multe imagini.