Inteligența artificială aduce bani frumoși gigantului Intel

Inteligența artificială aduce bani frumoși gigantului Intel

Miza Intel pe procesoarele dotate cu inteligență artificială pare a da roade după ce producătorul de procesoare a dezvăluit câți bani a făcut anul trecut din vânzarea a astfel de produse.

Intel a vândut procesoare dotate cu inteligență artificială în valoare de 1 miliard de dolari în 2017. Al doilea cel mai mare producător de chipset-uri din lume a declarat pentru prima dată veniturile generate de acest segment intens disputat și de rivalii de la Nvidia.

În vreme ce vânzările de PC-uri au stagnat, Intel s-a bazat din ce în ce mai mult pe vânzările de servere pentru a-și menține veniturile ridicate. Aceste servere asigură puterea de calcul pentru aplicații web și mobile, iar aceste aplicații se bazează pe inteligență artificială pentru obțiuni ca recunoașterea unei scene în imagine sau recunoașterea vorbirii.

Totuși, mulți cercetători sunt de părere că procesoarele grafice precum cele realizate de Nvidia sunt mai bune pentru a „antrena” inteligența artificială decât procesorele clasice, adică specilitatea Intel. La un eveniment al companiei, Navin Shenoy, șeful pe segmentul de centre de date al Intel, a declarat că procesoarele au devenit mult mai mult în a antre inteligența artificială decât în trecut, de 200 de ori mai bune decât procesorele de acum câțiva ani.

Asta a rezultat în vânzări de 1 miliard de dolari ale procesoarelor Xeon în 2017, atunci când veniturile totale ale companiei au ajuns la 62.8 miliarde de dolari. „Creșterea performanție a înseamnat pentru noi un impact important asupra businessului”, a spus Shenoy. Estimarea companiei de 1 miliard de dolari vine din calculele realizate de companie asupra câtor astfel de procesoare sunt folosite pentru inteligență artificială. „Probabil veniturile sunt mai mari, dar am vrut să fim conservatori”, a declarat și Naveen Rao, șeful diviziei de inteligență artificială a Intel.

Acestă sumă este importantă pentru Intel deoarece valoarea acțiunilor companiei a scăzut după ce rezultatele financiare au fost sub așteptările analiștilor de pe Wall Street. De asemenea, reprezentanții Intel au declarat că noua generație de procesoare va fi amânată până în 2020, astfel analiștii se îngrijorează că Intel s-ar putea să piardă cotă de piață pe segmentul de servere în favoarea AMD.

Citește și:
Sursa: DNAindia