Modul incognito din Chrome pe Android e mai inutil decât ai crede

Modul incognito din Chrome pe Android e mai inutil decât ai crede
Alexandru Puiu
11:30 16.01.2018

Dacă folosești Google Chrome pe Android și ești adeptul modului incognito de navigare pe internet, ar fi bine să ai în vedere o limitare importantă.

Sunt multe motive pentru care să folosești modul incognito într-un browser modern. Unii o fac pentru a evita ulterior reclamele de marginea anumitor produse. Alți o fac pentru că își doresc să nu mai știe nimeni pe ce site-uri au intrat în ultima perioadă. Trecând însă peste argumentele din spate, în esență, modul incognito este menit să sporească securitatea și intimitatea sesiunilor tale de navigare pe internet. Se pare însă că Google Chrome pe Android nu funcționează așa cum ai crede în modul incognito.

Un utilizator de pe Reddit cu pseudonimul Mas_Zeta a descoperit de curând că log-ul notificărilor din Android ține evidența multor activități care se desfășoară pe telefonul tău mobil. Inclusiv un istoric al clipurilor pe care le-ai vizionat de pe internet este salvat acolo. În majoritatea circumstanțelor, acest comportament este previzibil, pentru că poți opri redarea unui clip sau a unei melodii din Centrul de Notificări și este normal să apară acolo. Problema este că același log păstrează istoricul clipurilor pe care le-ai vizionat în modul incognito, reducând la zero intimitatea pe ce o detaliam mai sus.

”Folosesc deseori log-ul de notificări în cazul în care am ignorat din greșeală o notificare. Dacă redai clipuri în Chrome, o notificare apare cu numele clipului și controale de bază. Asta nu ar trebui să fie o problemă în condiții normale, dar dacă folosești modul incognito, atunci numele clipului este salvat în listă și îți dorești probabil ca acest lucru să nu se întâmple.”

Din relatarea internatului Mas_Zeta de pe Reddit, problema este una destul de supărătoare, iar ca lucrurile să fie și mai grave, nu poți șterge manual respectiv log de activități. Există posibilitatea ca acel istoric să se reseteze după fiecare repornire a aparatului, dar comportamentul s-ar putea să varieze de la un dispozitiv la altul.

Comentarii
loading...