Metoda periculoasă prin care am putea lupta cu schimbarea climatică

Metoda periculoasă prin care am putea lupta cu schimbarea climatică

Oamenii de știință iau în calcul o soluție radicală pentru încălzirea globală. Aceasta ar fi probabil ultima metodă la care ar apela, deoarece este, potrivit unor specialiști, o idee cât se poate de proastă.

Singurul motiv pentru care cercetătorii iau în calcul așa-numita soluție vulcanică este pentru că, până acum oamenii au eșuat să prevină schimbările climatice.

În 1991, vulcanul Pinatubo a izbucnit în mod spectaculos. Incidentul a ucis atunci sute de persoane din Filipine. Cenușa și gazul ajunse în atmosfera superioară s-au răspândit pe tot globul. Acestea reflectau lumina Soarelui și au reușit să răcească în mod natural planeta pentru mai mult de un an.

Cercetătorii spun că natura ne poate oferi un bun exemplu al unei posibile tehnici de limitare a încălzirii globale.

Oamenii nu le pot comanda vulcanilor să erupă, dar pot mima într-o oarecare măsură efectele unora prin tehnologie. Ideea de bază este de a folosi aeronave sau alte mijloace pentru a răspândi aerosoli care reflectă lumina în stratosferă. Tehnica poartă numele de geoinginerie solară sau managementul radiației solare.

Bineînțeles, tehnica nu ar trebui aplicată doar o dată, ci dimpotrivă, ar trebui efectuată constant. Unul dintre motivele ipotetice pentru care s-ar recurge la o metodă atât de îndrăzneață este prevenirea stresului termic la care culturile sunt expuse. Însă o altă lucrare sugerează contrariul.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul „Nature” care a analizat datele a două erupții vulcanice, manipularea atmosferei în acest fel nu ar avea efect asupra culturilor. În același timp, există și susținători ai cercetării.

David Keith, profesor de fizică aplicată la Universitatea Harvard a declarat că dovezile studiului de mai sus nu trebuie să inducă ideea că bioingineria este o idee proastă. „Protejarea culturilor este doar unul dintre motivele pentru care geoingineria este văzută ca o soluție pentru încălzirea globală”, spune el.

Deocamdată nimeni nu se pregătește să răspândească aerosoli în stratosferă, dar, soluția rămâne una viabilă pentru o anumită categorie de savanți.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: