Recordurile de temperatură îți arată că nu e de glumă cu încălzirea globală

Recordurile de temperatură îți arată că nu e de glumă cu încălzirea globală
Sursa foto: NBC Los Angeles

Emisfera Nordică a avut parte de cea mai călduroasă vreme înregistrată vreodată în ultima săptămână. De la mereu-friguroasa Canada și până la extrem de încălzitul Orient Mijlociu, temperaturile nu au iertat pe nimeni.

Cei de la Canadian Broadcasting Corporation au spus că 33 de oameni au murit în sudul Quebecului din cauza temperaturilor înalte record. Între timp, în nordul Siberiei, temperaturile au crescut cu 22 de grade Celsius peste limita normală din iulie, la 32 de grade Celsius. „Este absolut incredibil și cu adevărat unul din cele mai intense evenimente de încălzire pe care le-am văzut în nord”, a explicat meteorologul Nick Humphrey.

În America de Nord, temperaturile nu doar că au fost foarte mari, dar și umiditatea a crescut simțitor. În Denver, s-a atins temperatura record de 40,5 grade Celsius. Și orașul Montreal a avut parte de un record, unul de 36,6 grade Celsius.

Nici Europa nu a scăpat nevătămată de valul de căldură. În răcoroasa Irlanda, s-a înregistrat cea mai înaltă temperatură din istoria sa, de 32 grade Celsius. Căldura a fost atât de mare, încât acooperișul Centrului de Știință din Glasgow a început să se topească.

în zona Eurasiei, cei din Georgia și Armenia au avut parte de cele mai ridicate temperaturi înregistrate la ei, de 40,5 grade Celsius, respectiv 42 grade Celsius.

Să ne întoarcem însă la America de Nord – mai exact în California. Acolo, sezonul incendiilor din sălbăticie a început mult mai devreme. Dacă în anii precedenți, incendiile cele mai puternice nu loveau decât în August, sau chiar mai târziu.

În acest an, California a înreegistrat deja două incendii majore de la începutul lui iulie și până acum. Focurile din County și Pawnee au ars peste 34.340 de hectare și continuă să o facă.

Toate aceste temperaturi au avut un efect mult mai rău decât disconfortul termic. Mai exact, numărul deceselor cauzate de căldură au crescut periculos recent. Experții în asistență medicală sunt de părere că acest număr va crește chiar mai mult.