Iisus ar fi folosit ulei de cannabis pentru a face miracole

Iisus ar fi folosit ulei de cannabis pentru a face miracole

Conform unei teorii controversate, Iisus și apostolii săi ar fi folosit ulei de cannabis pentru a face miracole care țineau de starea de sănătate a oamenilor.

David Bienenstock, autorul acestei teorii, susține că planta era foarte răspândită în Orientul Mijlociu de acum 2.000 de ani și ar fi fost folosită pentru a-i trata pe bolnavi și pe infirmi.

Uleiurile sfinte de la începuturile creștinătății conțineau ”kaneh-bosem”, un ingredient despre care Bienenstock susține că era un extract de cannabis. Acesta, odată absorbit prin piele, i-ar fi putut ajuta pe oameni să se vindece de diferite boli cu mult înaintea medicamentelor clasice.

Varianta ebraică a rețetei de ulei sfânt din Exod conținea aproape 3 kilograme dintr-o plantă neidentificată, cunoscută doar drept kaneh-bosem. Majoritatea istoricilor susțin că asta ar fi un extract din rădăcină de obligeană, cunoscută de mii de ani pentru proprietățile vindecătoare. Unii istorici susțin că planta ar fi de fapt cannabis.

Bienenstick susține că cei vindecați astfel ar fi văzut practica drept un miracol, având în vedere cunoștințele destul de limitate despre medicină și nu numai. Acesta susține că și Iisus însuși ar fi fost uns cu asemenea uleiuri. Autorul e de părere că procesul de ungere al lui Iisus și al apostolilor era unul de importanță centrală, atât de semnificativ încât Iisus a devenit ”unsul lui Dumnezeu”.

Majoritatea istoricilor sunt, însă, de părere că dovezile care să susțină teoria asta sunt atât de puține încât nici nu ar merita să-ți bați capul cu ele. Lytton John Musselman arată că keneh-bosem se referă mai degrabă la obligeană decât la cannabis. Aceasta e o componentă importantă din medicina ayurvedică și puterile sale îi sunt binecunoscute.

În Sri Lanka, planta e disponibilă în mai orice magazin de remedii naturiste, iar în America de Nord, speciile de acolo erau și încă sunt importante pentru nativii americani.

Etichete: