De ce iernile reci nu sunt o dovadă pentru inexistența schimbării climatice

De ce iernile reci nu sunt o dovadă pentru inexistența schimbării climatice

Probabil că și tu ai acel prieten sau acea cunoștință care, când vine vorba de încălzirea globală, spune ceva de tipul: „Încălzirea globală nu e reală, nu vezi ce frig e afară iarna?”.

Donald Trump este acea cunoștință pentru mulți americani. Dovada sunt nenumăratele declarații pe care le-a dat de-a lungul timpului cu privire la subiectul schimbării climatice. La sfârșitul lui noiembrie chiar a postat pe Twitter un mesaj menit să detroneze realitatea încălzirii globale: „Valul brutal și extins de frig ar putea spulbera TOATE RECORDURILE – Oare ce s-a întâmplat cu Încălzirea Globală?”. Poți vedea mesajul original mai jos:

Trump a primit și un răspuns foarte bun de la actrița Elizabeth Tulloch – o poză cu Titanicul care se scufundă, cu textul „Dacă ne scufundăm de ce ne aflăm sute de metri în aer?”.

Trump face greșeala pe care o fac mulți oameni care nu se află în sfera publică – se folosește de vremea dintr-o anumită perioadă dintr-o regiune anume pentru a face afirmații generale, despre clima pe termen lung de pe toată planeta. E de înțeles de ce fac atâția oameni această greșeală – la urma urmei, dacă clima chiar se încălzește, asta ar însemna că și iernile ar trebui să fie mai blânde.

Doar că nu este așa. Studiile arată că lucrurile stau chiar pe dos. Spre exemplu, încălzirea Antarcticii duce la ierni mai aspre în America de Nord. Topirea ghețarilor, curenții mai calzi ai oceanelor și multitudinea de vapori de apă în atmosferă au avut un dublu efect – au crescut temperaturile în preajma latitudinilor nordice și au adus ierni mai aspre în sud.

Adevărul e că schimbarea climatică nu cunoaște limite și vine în forme neașteptate. Așadar, data viitoare când amicul care nu crede în schimbarea climatică îți dă argumentul că iarna este frig, îi poți arăta studiul acesta.

Citește și: