14 aug. 2018 | 13:20

Huawei și ZTE au fost interzise tuturor angajaților guvernamentali din SUA

ACTUALITATE
Huawei și ZTE au fost interzise tuturor angajaților guvernamentali din SUA

Huawei și ZTE nu scapă de problemele pe care le au cu americanii, iar acestea s-ar putea chiar să se agraveze de acum.

Angajații guvernamentalii, contractorii și alt personal din agențiile statului ar urma să fie obligați să renunțe la dispozitivele Huawei și ZTE. Președintele Trump a semnat Defense Autorhization Act, iar o parte din această lege reprezintă o interzicere a dispozitivelor și echipamentelor produse de cele două companii, alături de alte câteva; ce au în comun device-urile este că ar putea fi folosite pentru a vedea datele utilizatorilor de către producători.

Contractorii guvernamentali pot folosi componente care nu lucrează cu date ale utilizatorilor. Totuși, deoarece și aceștia vor trebui să renunțe la dispozitivele care operează cu date ale utilizatorilor, legea include și o directivă pentru agenții. Acestea trebuie să prioritizeze finanțarea schimbării echipamentelor.

Firește, atât ZTE, cât și Huawei vor pierde clienți, dar pentru cei dintâi situația putea fi și mai gravă. Senatul a votat deja să reactualizeze interdicția care ar continua să blocheze colaborările dintre ZTE și producători americani. O asemenea idee ar fi o sentință către faliment, deoarece producătorul se bazează pe americani pentru anumite componente.

Camera Reprezentanților din SUA a votat o versiune a Defense Authorization Act care nu readuce în prim-plan sancțiunile din trecut. Cele două camere au lucrat să găsească un compromis după ce Senatul a renunțat să reactiveze interdicția, iar rezultatul este cel de acum.

Guvernul SUA consideră că Huawei și ZTE amenință securitatea națională, iar astfel de opinii există de ceva vreme. Încă din 2012, Congresul arăta că aceste companii nu pot să justifice legăturile pe care le au cu guvernul chinez. Pentagonul a interzis telefoanele în magazinele din bazele militare, pe fondul îngrijorărilor de securitate.