Telefoanele Huawei și ZTE sunt periculoase, din perspectiva șefilor CIA, FBI și NSA

Telefoanele Huawei și ZTE sunt periculoase, din perspectiva șefilor CIA, FBI și NSA

Huawei și ZTE au întâmpinat dificultăți majore în a intra pe piața din SUA, iar noile opinii exprimate de șefii serviciilor secrete, nu ajută.

Huawei și ZTE sunt doi producători importanți de mobile la nivel global. Creează smartphone-uri de foarte mulți ani, iar în ultimele clasamente globale, au reușit să se strecoare în top 5. Astfel de victorii importante în piață au fost obținute datorită imaginii foarte bune pe care și-au creat-o smartphone-urile lor în fiecare colț al mapamondului, cu excepția Statelor Unite.

În decursul a câteva ore, oficiali ai marilor servicii de informații ale SUA au făcut niște declarații foarte acide la adresa companiilor chinezești care încearcă să vândă telefoane pe teritoriul Statelor Unite. Discursurile au fost ținute într-o ședință a Comisiei pentru Inteligență din Senatul SUA. O analiză a scandalului din America poți citi pe PLAYTECH.

„Suntem foarte îngrijorați în privința riscurilor derivate din permiterea oricărei companii sau entități afiliate unui guvern străin care nu împărtășește valorile noastre de a obține o poziție de influență în rețeaua noastră de telecomunicații. Asta oferă capacitatea de a exercita presiune și control asupra infrastructurii noastre de telecomunicații. Oferă capacitatea de modifica într-un mod malicios și de a fura informații. Oferă capacitatea de a efectua acitivități de spionaj nedetectate”, a declarat Chris Wray, director FBI, în fața Comisiei pentru Inteligență a Senatului.

Aceste afirmații ies la iveală după câteva luni în care Huawei nu a reușit să obțină nici un contract cu un operator de telefonie din Statele Unite, într-o țară în care peste 90% din smartphone-uri sunt achiziționate prin operatori.

În cazul conferinței de zilele trecute, nu mai puțin de șase lideri ai serviciilor secrete din SUA au recomandat vădit americanilor să nu achiziționeze produsele chinezilor și să nu utilizeze serviciile lor.

”Guverne și clienți din peste 170 de țări din lume au încredere în Huawei și sunt încrezători că nu prezintă nici un risc suplimentar comparativ cu orice alt comerciant de dispozitive pentru telecomunicații.” Printr-un comunicat oficial la Huawei, compania a atras atenția asupra faptului că afirmațiile șefilor FBI, CIA sau NSA nu au neapărat niște argumente credibile la bază, deși au puterea să facă imposibilă comercializarea de telefoane chinezești în teritoriu.

Etichete: