Huawei Mate 20 Pro renunță la microSD, dar ce-i cardul care-l înlocuiește?

Huawei Mate 20 Pro renunță la microSD, dar ce-i cardul care-l înlocuiește?

Huawei Mate 20 Pro a fost anunțat, e mai scump decât alte modele ale producătorului, are câteva funcționalități noi și o surpriză: fără microSD, dar cu o alternativă proprie Huawei.

Huawei Mate 20 Pro are un hardware bun, funcționalități impresionante – pe alocuri – și în România va fi la un preț chiar rezonabil (față de Europa). Înainte de lansare a fost vehiculată o informație conform căreia renunță la microSD și Huawei propune altceva în loc.

Într-adevăr, Huawei Mate 20 Pro a renunțat la microSD. În schimb, compania propune un card de stocare „Nano Memory” pe formatul unui nano SIM, dar este o tehnologie proprie. Astfel, dintr-un standard „la liber”, Huawei a ales să închidă puțin lucrurile în ecosistemul său.

Personal, n-am fost niciodată fanul unui card microSD. Android nu l-a folosit niciodată la maximum – doar pentru stocare poze, video și alte fișiere, dar prea puțin în aplicații. Apoi, în ultimii cinci ani, stocarea în telefon a devenit mai rapid și cardurile microSD bune au fost prea scumpe pentru majoritatea utilizatorilor. Astfel, n-ar fi beneficiat niciodată de tot ce are de oferit un card.

Huawei nanoSD card memorie
Diferența dintre microSD și nanoSD, așa cum l-a prezentat Huawei. FOTO Android Authority

Ce oferă un card NM și nu oferea microSD? În 2018, lumea e ceva mai interesantă. Telefoanele stochează până la 512 GB și cardul microSD e mai inutil ca niciodată. Astfel, Huawei Mate 20 Pro propune altceva. Pe noul telefon poți folosi un card NM cu spațiu de până la 256 GB. Are viteze de până la 90 Mb/s pentru transfer și e cu 45% mai mic decât un microSD.

Ca să răspund la întrebarea de mai sus, un Huawei Mate 20 Pro cu card NM va fi la fel. Totuși, spațiul pentru card de stocare, pe tava de SIM, va fi mai bine folosit. Ceea ce nu te interesează chiar foarte tare.

Deocamdată, un card NM e folosit pe Huawei Mate 20 Pro în locul unui SIM (o idee mai veche a Huawei, doar că un card microSD avea spațiul său clar delimitat). Practic, spațiul e și mai bine folosit. Sau, cel puțin, e standardizat format între SIM și card de stocare. În esență, plus valoarea nu prea există acum. Dar e și primul telefon cu așa ceva.

Fie Huawei va avea succes, și formatul se va extinde, fie va fi un eșec cum a avut Sony cu Memory Stick. Cel puțin pentru stocare standardizarea e bună, oricât de problematic era un card microSD ieftin. Deocamdată, singurul plus pare a fi dimensiunea, dacă s-a plâns cineva vreodată de dimensiunile mari ale unui microSD.

În altă ordine de idei, Huawei Mate 20 Pro e la precomandă până pe 31 octombrie. Dacă plasezi o comandă la eMAG, primești cadou un kit de accesorii speciale: încărcător wireless și un nano card de memorie de 128 GB. Prețul este de 4.600 de lei. Găsești telefonul la eMAG aici.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: