Primul smartphone cu Android a pornit revoluția telefoanelor inteligente

Primul smartphone cu Android a pornit revoluția telefoanelor inteligente

Poate că n-ai zice, dar au trecut deja 10 ani de la lansarea primului telefon cu Android, modelul HTC Dream. Concura cu iPhone, dar, mai important, pornea cursa pentru Google prin care dispozitive mai scumpe sau mai ieftine au ajuns să familiarizeze oamenii cu telefonul inteligent.

HTC n-o mai duce chiar atât de bine în prezent, dar au avut o perioadă încununată de succes când vine vorba de telefoane cu Android. Ba chiar compania se poate mândri că a adus pe piață primul smartphone cu Android.

T-Mobile G1 este, de fapt, numele telefonului, care este rezultatul colaborării dintre Google, T-Mobile și HTC. Aceștia și-au unit forțele pentru a crea o experiență de utilizare deschisă și personalizabilă, opusă de ceea ce oferea iPhone.

Lansat la un preț de 179 de dolari cu abonament, sau 399 de dolari la liber. Între cele mai importante funcții se numărau accesul nativ la Gmail și Maps, dar și la Amazon, pentru a descărca muzică.

Când HTC Dream apărea pe piață, iPhone era deja la a doua generație, iar restul producătorilor se străduiau să creeze un concurent pentru acesta. La vremea respectivă, Blackberry Storm a copiat atât de mult de la Apple încât a devenit un eșec.

Acum un deceniu, Andy Rubin insista că Android e diferit, pentru că e deschis. Îți puteai personaliza ecranul principal cu widget-uri, iconițe noi și chiar cu wallpaper-e. La acea vreme iPhone încă nu avea multitasking, dar G1 știa cum să mențină mai multe aplicații în fundal. În plus, navigarea pe web era mai ușoară pe telefonul cu Android, decât pe iPhone.

Telefonul avea și o tastatură fizică, iar în același timp, iPhone era criticat pentru tastatura touchscreen. Unele funcții de bază existau deja încă de pe vremea primul telefon cu Android, iar altele au apărut ceva mai târziu. Până la lansarea celui de-al doilea smartphone cu Android, HTC Magic, modelul Dream a fost singurul de pe piață, timp de aproape un an de zile.