Harta care îți arată cum era împărțită lumea când Iisus a fost răstignit

Harta care îți arată cum era împărțită lumea când Iisus a fost răstignit

De-a lungul timpului, lumea a trecut prin nenumărate schimbări și transformări. În urmă cu aproximativ 2000 de ani, când Iisus a fost crucificat, lumea nu era nici jumătate din ce este astăzi.

Creștinismul îl are în centru pe Iisus, Fiul lui Dumnezeu. El este cea mai reprezentativă figură din Biblie, din Noul Testament mai exact. Conform istoricilor creștinismului, Iisus a fost răstignit între anii 30 – 33 d.Hr., atunci când a spălat păcatele lumii.

În cele 20 de secole, lumea a trecut prin nenumărate transformări. Harta pe care o cunoaștem acum nu este harta care o cunoșteau puținele imperii – două la număr – din timpul lui Iisus. Istoricii au cartografiat și arătat lumea când a fost crucificat Iisus. Astfel, aflăm că existau puține imperii, granițele nu sunt cele de astăzi, iar Marea Mediterană era cunoscută altfel.

Harta lumea rastignire iisus
Din ceea ce e Europa de Vest azi până în Asia, aproximativ, așa era lumea în urmă cu circa 2.000 de ani.

Sistemul de măsurare a timpului încă dă bătăi de cap oamenilor. Actualul sistem creștin de măsurare a timpului a fost consacrat de către monahul Dionisie cel Mic, care a proclamat anul 754 de la întemeierea Romei, drept anul nașterii lui Hristos.

Din punct de vedere istoric și științific, acest lucru este înțeles și judecat greșit. Anul nașterii lui Iisus nu coincide cu anul 1 – nu există anul 1 înainte de Hristos și nici anul 1 după Hristos, așa cum nu există nici anul zero.

În orice caz, în secolul I existau două mari super puteri – Imperiul Roman, în vest, și Dinastia Han, în est. Europa, Africa de Nord și Orientul erau dominate și conduse de Imperiul Roman, care a continuat să se extindă și să aibă în palmares Britania și Iudeea.

[readmore]

De cealaltă parte, China era dominată de dinastia Han, după ce o perioadă de 14 ani a fost sub tutela dinastiei Xin. Capitala nu a fost Beijing. În timpul dinastiei Xin a fost la Chang’an, iar în timpul domniei Dinastiei Han a fost mutată la Luoyang.

În plus, Marea Mediterană pe care o știm astăzi, în anul răstignirii lui Iisus ea era cunoscută drept Marea Nostrum.

Poți consulta harta de mai sus, la rezoluție mare, pe Reddit, unde a fost încărcată.

Citește și:
Sursa: Digi 24
Etichete: