11 oct. 2018 | 13:00

Gunoiul pe care îl lași în urmă va trăi mai mult ca tine

ACTUALITATE
Gunoiul pe care îl lași în urmă va trăi mai mult ca tine
Burnham Coastguard Rescue Team/Facebook

Poluarea cu plastic este o problemă mare, care consumă încet sănătatea mediului în care trăim și, implicit, pe a noastră.

În Marea Britanie, gărzile de coastă au găsit o sticlă goală de detergent de vase pe plajă, adusă de maree, care ar avea în jur de 50 de ani – deși pare că a fost fabricată acum puțin timp. Este îndoită și murdară, dar culorile încă sunt puternice, textul de pe etichetă încă poate fi citit, iar plasticul este intact. Practic, este un gunoi care cel mai probabil va fi pe Pământ și când noi nu vom mai fi. „Această sticlă arată aproape nouă”, au explicat gărzile de coastă pentru BBC. „Este chiar șocant cât de mult poate să supraviețuiască gunoiul”.

„Erau în jur de 300-400 de tone de gunoaie care au fost aduse pe mal în timpul nopții”, a explicat ofițerul gardienilor de coastă, Dave Welland. „Am făcut parte din gărzile de coastă vreme de ani de zile, dar nu îmi amintesc să fi văzut cantitatea aceasta de gunoi pe plajă înainte. A fost o nebunie”.

Partea bună a fost că mare parte din gunoaie erau de origine naturală, nu artificială. Deși o grămadă de gunoaie de origine naturală arată la fel de dezgustător ca una de gunoaie sintetice, efectele celei din urmă sunt mai periculoase. „Gunoaiele naturale sunt doar atât, treburi naturale și biodegradabile, precum lemnul și algele”, au explicat gărzile de coastă într-o postare online. „Cele mai multe din ele se vor întoarce în apă la următoarele maree, unde vor oferi un habitat și o sursă de hrană pentru viața marină”.

În cazul plasticului, treburile stau diferit. Acesta se adună în grămezi și ajunge să se răspândească în ape, ca mai apoi să își găsească calea în alimentele pe care le consumăm, conform unui studiu. Mai mult, este aproape indestructibil – lucru demonstrat de sticla aproape intactă de detergent de vase găsită pe plaja din Marea Britanie, care ar putea să fi existat dinainte de 1971.

Unele tipuri de plastic se descompun în 450 de ani, pe când alte tipuri ar putea să nu se descompună niciodată, după cum arată The Guardian. Tocmai de aceea, este bine să reducem pe cât posibil consumul de plastic – de exemplu, să evităm folosirea pungilor de plastic și să evităm produsele cosmetice cu microparticule de plastic – și să reciclăm.

În pofida tuturor efectelor nocive pe care plasticul le are asupra mediului și a sănătății noastre, cândva era considerat un material minune. În 1862, inventatorul Alexander Parkes a la Great International Exhibition din dezvăluit primul material plastic făcut de om. Parkes a spus că materialul este realizat din celuloză și l-a denumit „parkesine”. Câteva decenii mai târziu, în 1907, chimistul Leo Baekeand a creat bachelita, primul plastic sintetic realizat din fenol și formaldehidă. În 1946, la prima Expoziție Națională a Plasticului, s-au prezentat toate posibilele utilizări ale plasticului în contextul celui de-al Doilea Război Mondial. În timpul războiului, producția plasticului a crescut de patru ori.

Dacă vrei să afli mai multe despre felul în care plasticul a ajuns să treacă de la statutul de material minune la material care ne distruge planeta dincolo de orice speranță, găsești aici tot ce trebuie să știi.