07 sept. 2016 | 13:23

Ce beneficii ar avea un weekend de trei zile asupra mediului

ACTUALITATE
Ce beneficii ar avea un weekend de trei zile asupra mediului

Indiferent de cât îți îndrăgești munca, probabil că nu te-ar deranja foarte tare să ai un weekend de trei zile.

Am vorbit deja despre argumentele științifice pro acestei variante, în ceea ce privește efectele pozitive asupra oamenilor. Oamenii de știință au găsit, din fericire, și o serie de beneficii pentru mediul înconjurător. Pe undeva, sunt previzibile: e suficient să ne gândim la toată energia și emisiile pe care le-am economisi dacă am petrece o zi în minus transportându-ne de acasă la birou și invers.

Un exemplu palpabil ar fi unul din 2007, când Utah a dat vinerea liberă și a economisit 1,8 milioane de dolari din costurile de energie, în 10 luni. Ideea a fost abandonată în 2011, când cetățenii s-au plâns că nu pot accesa anumite servicii vinerea, dar experimentul a dovedit că ar exista, într-adevăr, beneficii economice.

Dacă angajații se află pe drumuri cu 20% mai puțin, iar clădirile cu birouri sunt conectate la toate sursele de energie doar patru zile pe săptămână, economia de energie și aglomerație ar fi enormă, a explicat John Langmaid, care a cercetat varianta weekendurilor de trei zile, citat de Science Alert. Economiștii David Rosnick și Mark Weisbrot estimează că o săptămână cu doar patru zile active ar fi tăiat emisiile de carbon cu 3% între 1990 și 2002.

Un experiment din 2015, realizat în Suedia, a arătat că un program de muncă mai scurt crește productivitatea și îmbunătățește sănătatea angajaților. Din nou, o consecință logică: mai mult timp liber implică mai multă atenție acordată pasiunilor și relaxării, iar un om cu mintea destinsă n-are cum să nu aibă o stare generală mai bună.

Desigur, schimbarea modelului de muncă trebuie pus la punct, înainte de a se implementa. Indiferent de beneficii, există și neajunsuri, cum ar fi faptul că serviciile ar fi disponibile pentru o perioadă mai scurtă. Pentru a se găsi o variantă care să funcționeze, sunt necesare mai multe cercetări care să cântărească atent avantajele și dezavantajele.