Povestea bibliotecii unde găsești doar cărți colectate din gunoi

Povestea bibliotecii unde găsești doar cărți colectate din gunoi

Câțiva gunoieri din Turcia arată cum cărțile nu sunt obiecte perisabile și atemporale. Din „gunoiul” altora au deschis o bibliotecă.

Câțiva muncitori din capitala turcă au deschis o bibliotecă publică cu cărțile care au fost considerate de proprietari „gunoi”. Biblioteca, situată în districtul Çankaya din Ankara a fost înființată după ce lucrătorii de salubritate au început să colecteze cărțile aruncate. În câteva luni, aceștia au adunat cărțile abandonate, iar după ce s-a răspândit vestea în comunitate, mai mulți locuitori au început să doneze cărțile direct și să nu le mai arunce.

Inițial, doar angajații și membrii familiei lor aveau dreptul să împrumute cărți. Însă, odată ce colecția a crescut și din ce în ce mai mulți oameni erau interesați și curioși de ce ar putea găsi la „gunoi”, biblioteca a fost, în cele din urmă, deschisă publicului larg în septembrie, anul trecut.

Astăzi, ea numără peste 6.000 de cărți, de la literatură și până la nonficțiune. În plus, există și o secțiune pentru copii, cu cărți și benzi desenate. Biblioteca mai numără și știință sau cercetare, pentru cei care vor să se documenteze, iar partea bună e că le găsești și în engleză sau franceză, nu numai în turcă.

Sediul bibliotecii este într-o fabrică de cărămidă, ceea ce îi conferă și un aer aparte, comparativ cu celepopulare. Politica ei nu diferă de politica celorlalte: vii, împrumuți cartea pentru maximum două săptămâni, iar dacă mai ai nevoie de câteva zile poți prelungi perioada. Biblioteca a crescut atât de mult, încât împrumută cărți sau manuale și școlilor sau programelor educaționale și chiar și în penitenciare.

În mare parte, biblioteca este umplută de copiii angajaților municipali și elevii școlilor din apropiere, unde, pe lângă cărți, se bucură de o zonă de lounge și șah.

E și mai ciudată existența bibliotecii în Turcia, acolo unde președintele Erdogan duce o politică de cenzură culturală destul de acerbă. În egală măsură, nu te aștepta la cărți pentru gândire liberă. Poate fi însă un act de impulsionare a lecturii pentru alte țări.

Citește și:
Sursa: CNN
Etichete: