15 nov. 2018 | 16:54

Misterul de sub gheață: ce se află, de fapt, sub Groenlanda

ACTUALITATE
Misterul de sub gheață: ce se află, de fapt, sub Groenlanda

În nordul globului, ascunsă sub gheața continentală groasă de aproape un kilometru, geologii au făcut o descoperire la care nu se așteptau.

Cercetătorii au descoperit că suprafața Groelandei a fost lovită de un meteorit masiv. Dovada este un crater uriaș de 31 de km în diametru. Este cel de-al 25-lea cel mai mare crater de impact descoperit vreodată și cel mai mare de vârsta lui, vechi de aproximativ trei milioane de ani. De asemenea, este primul crater de impact care este găsit sub una dintre foile de gheață actuale ale planetei.

Meteoritul responsabil a fost o bestie de fier, cu o lățime de cel puțin un kilometru lățime. Descoperirea a fost făcută inițial în iulie 2015, iar o echipă internațională de geologi au petrecut cea mai mare parte din cei trei ani pentru a o verifica.

Probabil că te întrebi cum cercetătorii au reușit să vadă un crater îngropat sub gheață. Răspunsul este peste un deceniu de date radar colectate de savanți între 1997 și 2014 pentru programul NASA de evaluare a climei regionale și operațiunea IceBridge.

Tehnica folosește radarul pentru a trece prin gheață și construiește o hartă a terenului de sub o foaie de gheață sau un ghețar. Acest lucru îi ajută pe geologi să măsoare grosimea gheții care este utilă pentru estimarea topirii cauzată de încălzirea globală.

Pe măsură ce se uitau la aceste date, geologii au observat ceva neobișnuit: o mare depresiune circulară sub ghețarul Hiawatha.

„Am știut imediat că era ceva special, dar în același timp devenea clar că va fi dificil de confirmat originea depresiunii”, a declarat unul dintre geologi. Analiza solului și a sedimentelor din apropierea ghețarului au arătat dovezi ale proceselor de impact, indicând prezența fierului.