Grafenul a ajuns soluție „minune” pentru controlul evaporării apei

Grafenul a ajuns soluție „minune” pentru controlul evaporării apei

Grafenul este un material care și-a câștigat popularitatea, datorită proprietăților sale speciale care îl fac atât de unic în comparație cu celelalte materiale.

Un studiu a analizat interacțiunile dintre moleculele de apă și diferite suprafețe acoperite cu grafen. Astfel, experții au dezvăluit o nouă abilitate a acestuia: straturile de grafen pot controla procesul de evaporare a apei de pe diferite suprafețe.

Lucrarea a fost realizată de o echipă de cercetători de la Chinese Academy of Sciences și Collaborative Innovation Center of Quantum Matter și a fost publicată în jurnalul „2D Materials”.

Autorul principal al lucrării Dr Yongfeng Huang a declarat că evaporarea picăturilor de apă este un fenomen complicat și omniprezent care joacă un rol crucial în natură și industrie. Înțelegerea mecanismului la scară atomică și controlarea acestuia sunt importante pentru diverse aplicații, inclusiv pentru transferul de căldură și controlul temperaturii corporale.

Experimentele echipei au arătat că un strat de grafen controlează evaporarea apei prin suprimarea vitezei de evaporare în cazul suprafețelor hifrofile (care absorb multă apă) și accelerarea evaporării în cazul celor hifrofobe.

Cercetătorii au vrut să înțeleagă procesul și să descopere structura la scară atomică. Pentru a face acest lucru, ei au efectuat simulări moleculare dinamice pe suprafețe cu și fără grafen. În acest mod, ei eu descoperit că molecula de apă formează o stare precursoare pe linia de contact, înainte de a se evapora.

„Analizele ulterioare au arătat că densitatea apei în stadiile de tranziție ale evaporării este cea mai mare pe linia de contact, apoi aceasta scade pe măsură ce se îndepărtează de suprafața respectivă”, a explicat Dr. Huang.

Cercetătorii consideră că descoperirea lor evidențiază noi moduri de a controla procesul de evaporare, în special pentru aplicații realiste, cum ar fi transferul de căldură, printare și alte domenii conexe.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: