Grafenul, vedeta camuflajului care păcălește camerele termale

Grafenul, vedeta camuflajului care păcălește camerele termale

Grafenul este adevăratul material minune, cu o mulțime de aplicații în nenumărate domenii, iar acum acesta pare a fi o soluție bună și pentru a păcăli camerele termale.

Dacă te apuci să citești câteva știri despre grafen și ce poate face asta, vei descoperi că noțiunea de material-minune nu e tocmai o fantezie. În viitor, aplicațiile descoperite deja de cercetători vor avea șanse mari să fie puse în practică la scară largă, însă până atunci avem o listă în continuă creștere cu proiecte care includ grafenul.

Cel mai nou reprezintă un material care are la bază grafen și care poate păcăli camerele termale, reușind să mascheze obiectele fierbinți. Materialul reprezintă astfel un strat de camuflaj termic, capabil să prezinte o temperatură similară cu cea ambientală, pentru a ascunde un obiect.

grafenul camuflaj termal 2

Materialul de camuflaj conține grafen, nylon, aur și polietilenă, iar acestea sunt acoperite cu un lichid care conține molecule încărcate electric. Odată cu aplicarea unui curent de doar 3 V materialului, ionii încărcați electric sunt trimiși în grafen, care reduce lumina infraroșie emisă de material și care sporește reflectivitatea acestuia. Materialul are nevoie de doar câteva secunde pentru a se adapta la temperatura ambientală și funcționează la temperaturi cuprinse între 25 și 38 de grade.

Sunt mai multe aplicații practice pentru un asemenea material. Armata, spre exemplu, ar putea fi interesată de folosirea unui asemenea camuflaj pentru misiuni de noapte, mai ales că temperatura corpului uman se află în intervalul de funcționare a materialului.

Cercetătorii care au lucrat la acest material spun că ar putea fi folosit și pentru scuturi termice adaptive pentru sateliți. Rămâne de văzut când și dacă vom vedea aplicații practice ale acestei noi invenții.

Citește și:
Sursa: engadget.com
Etichete: