03 ian. 2018 | 13:48

Cum a reușit Google să fenteze sistemul și să nu plătească taxe de miliarde de dolari

ACTUALITATE
Cum a reușit Google să fenteze sistemul și să nu plătească taxe de miliarde de dolari

O mulțime de companii mari încearcă să își ascundă banii de autorități, iar Google nu face excepție de la ”regulă”.

O bună parte din companiile din domeniul tehnologic încearcă să găsească diverse metode prin care să păstreze cât mai mulți bani din totalul câștigat. Diverse viduri legislative sunt folosite de companii pentru a reuși asta, iar conform olandezilor, o mulțime de bani sunt păstrați bine astfel.

În 2016, Google a reușit să evite fiscalizarea a 19,2 miliarde de dolari, folosind un truc fiscal cunoscut ca ”sandvișul olandez”, din care a rezultat o ”scutire” de taxe de aproximativ 3,7 miliarde de dolari.

Manevra începe prin transferarea fondurilor pe care le deține o subsidiară din Irlanda, către o firmă olandeză fără angajați. Imediat ce banii ajung la firma din Olanda, aceștia sunt transferați mai departe către o căsuță poștală din Bermude, pe care o altă firmă irlandeză o deține. Practica pe care Google o desfășoară nu pare să încetinească: Google a mutat, folosind această metodă, cu 7% mai multe taxe în 2016 decât cu un an înainte.

Google și-a justificat acțiunile, într-o discuție cu Bloomberg, reiterând că ”plătește toate taxele necesare și se supune legilor fiscale din fiecare țară în care operează”.

Declarația este adevărată, practic, deoarece Google chiar respectă legea. Totuși, companii de o asemenea anvergură, cum ar fi și Apple, Microsoft sau Facebook, se folosesc de viduri legislative care operează în termenii legii, dar nu în spiritul acesteia.

Guvernele din Europa și cel din SUA susțin că marile companii din tehnologie privează diverse state ale lumii de veniturile cuvenite. Astfel, au început să fie luate măsuri pentru a recupera acești bani, chiar și prin eliminarea vidurilor din lege – cel din Irlanda va dispărea în 2020.

Eforturile de acest fel nu vor aduce neapărat grămezi de bani la bugetul de stat. Companiile mari deja și-au mutat o bună parte din bani în paradisuri fiscale, pentru a proteja profiturile de taxe. Totuși, astfel de revelații pot promova în continuare reforme ale sistemelor legale din întreaga lume, mai ales când se descoperă câți bani pot ajunge la statele păgubite.