Taxele de roaming ar putea dispărea, iar cei cu abonamente nelimitate ar fi avantajați

Taxele de roaming ar putea dispărea, iar cei cu abonamente nelimitate ar fi avantajați

Taxele de roaming sunt un subiect aprins la nivelul Uniunii Europene de ceva vreme, iar Comisia Europeană propune un nou sistem de eliminare a acestora.

Ultima propunere a Comisiei Europene, prin care se încerca limitarea numărului de zile în care utilizatorii pot folosi telefonul peste granițe fără să plătească în plus, a fost retrasă, iar Andrus Ansip, vicepreședintele departamentului Digital Single Market, din cadrul CE, a anunțat o variantă revizuită.

Cea mai nouă variantă a proiectului de eliminare a taxelor de roaming încearcă să prevină folosirea abuzivă a sistemului gândit anterior. Utilizatorii ar fi putut folosi încontinuu serviciile oferite de operatorii de telefonie mobilă în perioada limită în care tarifele ar fi fost menținute la nivelul obișnuit, arată thenextweb.com.

Sistemul revizuit presupune să nu existe o astfel de limită temporală pentru folosirea telefoanelor în afara țărilor de origine. În schimb, utilizatorii trebuie doar să se conformeze opțiunilor pe care le au deja în contractul semnat cu operatorul, dacă nu vor să plătească în plus.

Dacă un operator suspectează că un anume client se folosește în mod abuziv de sistemul nou de roaming, va avea posibilitatea să analizeze în detaliu modul în care acesta a folosit traficul de date și opțiunile de voce. Dacă operatorul descoperă că tiparul normal de folosire nu corespunde cu cel din afara țării, poate taxa suplimentar utilizatorul.

Comisia Europeană a sugerat taxele de roaming de mai jos pentru depășirea planului tarifar normal:

  • – 0,04 euro pe minut în timpul unui apel
  • – 0,01 euro pentru un SMS
  • – 0,0085 euro pe MB de internet consumat

Recent, ofertanții de servicii de telefonie mobilă și internet au descoperit că sunt mulți utilizatori ce cumpără cartele SIM cu planuri mari de date pentru a le folosi exclusiv în roaming. Noua propunere le permite operatorilor telecom să prevină astfel de abuzuri din partea utilizatorilor, impunând taxe suplimentare acolo unde este justificat.

Citește și: