06 iul. 2018 | 11:01

„Google de Rusia” a distribuit documente secrete pe internet

ACTUALITATE
„Google de Rusia” a distribuit documente secrete pe internet

Yandex Browser, supranumit și „Google de Rusia”, și-a luat utilizatorii prin surprindere după ce a permis distribuirea pe internet a unor documente secrete. Nimeni nu știe cine și de ce s-a întâmplat asta.

În seara zilei de 4 iulie, internauții care folosesc browserul rusesc Yandex au observat că motorul lor de căutare indexa o serie de informații stocate în Google Docs care conțin inclusiv parole, date ale unor carduri de credit și documente ale unor corporații.

Serviciul de presă al Yandex spune că angajații companiei nu au făcut nimic nelegitim, dar, de când s-a întâmplat asta, Yandex a încetat să mai indexeze linkuri pentru Google Docs. Aceste linkuri sunt un lucru normal, dar nu în modul în care au apărut zilele acestea pe Google de Rusia.

În 2009, Google a anunțat că documentele publice din Google Docs ar putea apărea în lista de sugestii a motorului de căutare, însă doar dacă există linkuri publice pentru acele documente. Cu alte cuvinte, dacă n-ai distribuit un document cuiva sau dacă a fost distribuit cuiva anume prin mail sau Messenger, nu ar trebui să apară în lista de rezultate a motorului de căutare.

De-a lungul a zece ani, Google, Mail.ru, Yahoo, Bing au indexat mii de documente publice din Google Docs, nu mai e niciun secret pentru nimeni. Dar la Yandex este sau ar trebui să fie altceva.

Mai poți găsi și pe alte browsere documente cu conținut sensibil, dar o simplă căutare după termeni ca parolă/password nu-ți va dezvălui o serie de linkuri către fișiere cu parole. Nici pe Google nu a fost posibil acest lucru, așa cum s-a întâmplat pe Yandex.

Știm că rușii sunt poate prea pasionați de securitate cibernetică și mai ales de încălcarea ei și nici în acest caz, Yandex nu a oferit vreo explicație lămuritoare cu privire la aparenta scurgere de informații de pe motorul de căutare.

„Yandex indexează doar conținutul liber de pe internet, adică paginile care pot fi accesate prin link fără parolă. Yandex nu indexează acele site-uri ale căror administratori au activat pe ele roboții standard de ecluziune, chiar dacă aceste site-uri permit accesul liber. În seara zilei de miercuri, utilizatorii s-au plâns cu privire la niște probleme de acces la docs.google.com. Echipa noastră de securitate este acum în contact cu colegii noștri de la Google, pentru a le atrage atenția că acele documente ar putea conține informații private”, a fost răspunsul reprezentanților Yandex.

Totuși, problemele ar putea fi, de fapt, cu browserul Yandex, dar încă nu e nimeni sigur de asta. Nimeni nu e dispus să-și împărtășească documentele personale cu alte persoane pe internet, așa că e puțin probabil ca vina să fie a anumitor utilizatori care au greșit setările.