Cum te ține Chrome conectat la contul Google chiar și atunci când crezi că nu ești

Cum te ține Chrome conectat la contul Google chiar și atunci când crezi că nu ești
08:35 25.09.2018

Chrome și-a îmbunătățit interfețele de desktop și de mobil, dar vine la pachet cu o funcție ascunsă pe care probabil n-ai observat-o. Chrome te conectează la contul Google chiar și atunci când nu vrei acest lucru.

Toate browserele îți permit să navighezi pe internet fără să ai sau să te conectezi la un cont, iar Chrome părea să se descurce cel mai bine la acest capitol.

Dar, un blogger expert în probleme de securitate de internet susține că, mai nou, odată cu noua interfață Chrome, dezvoltatorii au schimbat tacit modul în care ar fi trebuit să funcționeze interacțiunea dintre utilizator și browser.

Mai exact, atunci când vrei să folosești internetul fără să te conectezi la contul de Google, o poți face, dar, cumva, ești conectat apoi automat dacă accesezi contul de Gmail de exemplu, fără să fii întrebat dacă vrei să te conectezi și la Google.

Bloggerul Mathew Green consideră că nu este normal să se întâmple așa ceva atât timp cât nu ți se cere consimțământul pentru conectare la cont, mai ales că logarea presupune să furnizezi informații despre căutările din browser direct către Google.

Green i-ar fi contactat pe managerii Chrome, iar aceștia i-au răspuns că logarea nu presupune și colectarea de informații din partea Google atât timp cât nu activează funcția Sincronizare. Astfel, transferul de date nu s-ar produce, chiar dacă ești conectat la cont fără ca tu să fi cerut acest lucru.

Green sugerează că toate conturile de Gmail, Drive, Photos și altele ar trebui utilizate independent de Google. Eu însă îmi aduc aminte că acest fenomen se întâmpla și înainte de upgrade-ul Chrome.

Nu consider că acesta ar fi un motiv real de a renunța la Chrome, dar este vorba de un principiu pe care cei de la Google par să nu-l respecte. Indiferent dacă îți colectează sau nu date și dacă te afectează în vreun fel sau nu, ar trebui să-ți ceară consimțământul. Există totuși și reversul: de multe ori, chiar dacă nu-l oferi, datele continuă să fie colectate (într-o mai mică măsură, să zicem). Iar acest lucru e imposibil de împiedicat. Un browser va păstra întotdeauna un istoric al căutărilor tale pentru că așa este normal, acesta este principiul de funcționare al oricărui motor de căutare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI