Google va avea probleme dacă vrea să se întoarcă în China

Google va avea probleme dacă vrea să se întoarcă în China

Google pare că vrea să se întoarcă în China, doar că șansele nu sunt de partea gigantului dacă vrea să facă asta.

Mai multe informații apărute în ultima vreme arată că Google ar avea de gând să reintre în China. Totuși, dacă e să ne luăm după spusele fostului șef al companiei din această țară, situația n-ar fi prea roz.

Există planuri interne ale Google care sugerează intrarea pe piața din China cu un motor de căutare și cu o aplicație de știri, mutări interesante după ieșirea din 2010. Planurile, dar și creșterea activității în China din partea Google, au ridicat temeri printre angajații companiei.

Kaifu Lee a părăsit gigantul Google acum nouă ani, iar recent a fost prezent la TechCrunch Disrupt San Francisco, unde a discutat despre poziția în care se află Google.

”Cred că reintrarea e întotdeauna dificilă”, spune Lee, care adaugă că ”problema cea mai mare e dacă o multinațională americană mai poate avea succes în China acum, când statul s-a bifurcat într-un univers paralel”.

În vremea în care Lee era la cârma diviziei din China, cota de piață a companiei a sărit de la 9 la 24%, în timp ce veniturile totale se apropiau de un miliard de dolari. În 2018, situația nu mai pare atât de bună.

Kaifu Lee admite că Google are mai multe șanse ca orice altă companie să reușească în China, dar nu e optimist nici cu privire la acest scenariu. Lee spune că locuitorii nu mai caută un motor nouă de căutare, sau un magazin de aplicații; companii noi apar pentru a răspunde unor cereri necunoscute până acum.

”Noii absolvenți ai facultăților preferă să lucreze pentru companii locale, iar șefii multinaționalelor sunt, în definitiv, manageri profesioniști”, spune Lee. ”Dacă ar vrea să concureze împotriva antreprenorilor locali, niște gladiatori în acest Colosseum, companiile americane nu vor avea prea multe șanse”, concluzionează acesta.

Etichete: