Gmail te sperie cu o veste proastă: află cine ți-a citit mailurile

Gmail te sperie cu o veste proastă: află cine ți-a citit mailurile

Gmail ți-a parcurs din totdeauna emailurile pentru a-ți servi reclame personalizate în câteva locații din Inbox. Se pare însă că un număr foarte mare de terți au avut acelaș acces nestingherit la istoricul tău de mesaje.

Dezvoltatori terți de aplicații au acces la întregul conținut al Inbox-ului tău de pe Gmail. Raportul care detaliază această practică veche din industrie a fost publicat de cei de la Wall Street Journal  și s-ar putea să aibă repercusiuni dezastruoase asupra modului în care este privit serviciul de email al gigantului din Mountain View.

Modul în care funcționează permisiunile din Gmail nu s-a schimbat în ultimul deceniu, dar asta nu înseamnă că nu a fost extrem de permisiv cu foarte mulți terți. În teorie, ți-ai dat într-o formă sau alta acceptul pentru ca un program să-ți acceseze email-urile, dar cu siguranță nu ai luat în calcul toate repercusiunile gestului tău.

În momentul în care ți-ai instalat un client terț de email pe telefon și i-ai dat acces la Inbox-ul tău din Gmail, ți s-ar fi părut absurd ca Google să permită respectivului dezvoltator să-ți citească conținutul mesajelor, adresele expeditorilor și ora exactă la care a fost trimis.

Din păcate, exact asta s-a întâmplat. Ca întregul set de circumstanțe să fie și mai macabru, este important de reținut că mesajele tale au fost citite de oameni, nu doar de algoritmi computerizați.

Pentru a calma un pic spiritele, un oficial Google a afirmat pentru The Verge că toți dezvoltatorii care au acces la acele informații trec printr-un proces de verificare și au nevoie de acordul explicit al utilizatorilor de Gmail pentru a se angaja la astfel de practici. Procesul de verificare al unui dezvoltator este însă superficial, după cum se poate vedea pe site-ul Google.

[readmore]

La această oră, nimeni nu știe câte aplicații și servicii terțe online au acces la întregul conținut al inbox-ului tău din Gmail și nu există o secțiune din profilul tău Google în care acele date să fie centralizate. Per ansamblu, dacă ai văzut vreodată o fereastră precum cea de mai jos și ți-ai dat acordul, sunt mari șanse să nu fi înțeles la ce ai spus „Am priceput”.

gmail google acces SampleApplication_new

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: