A început construcția telescopului care va explora marginile Universului

A început construcția telescopului care va explora marginile Universului

Explorarea spațială pare să prindă din nou aripi, odată cu apariția companiilor private care vor să trimită oameni pe Marte și nu numai. Și activitatea de pe Pământ pare să intre într-o nouă eră.

Nu ai nevoie doar de rachete în spațiu ca să explorezi Universul, ci și de telescoape puternice pe Pământ. Unul dintre telescoapele de generație nouă tocmai a început să fie construit în Chile.

Giant Magellan Telescope reprezintă un efort financiar de un miliard de dolari, iar scopul său este să vadă până la marginile Universului. Telescopul ar trebui să fie operațional în 2024, iar cele șapte oglinzi-gigant pe care le va avea vor avea un diametru total de 24 de metri. Asta îl va face să fie de zece ori mai precis decât telescopul Hubble.

Între noile tehnologii folosite pentru telescop se numără și cele care vor ajuta sistemul să corecteze distorsiunile cauzate de atmosfera planetei. Software-ul telescopului va face sute de ajustări pe secundă oglinzilor secundare.

Arhitecții proiectului, un consorțiu de universități și instituții din SUA, Coreea de Sud și Australia, au ales să construiască telescopul în deșertul Atacama din Chile, datorită cerului curat și senin din regiune. Giant Magellan Telescope va fi folosit pentru a studia originile elementelor chimice, nașterea stelelor și a galaxiilor, dar și pentru a examina planete care ar putea găzdui viață.

Telescoape puternice vor fi construite nu doar pe Pământ. În 2012, James Webb Space Telescope, al NASA, va fi lansat și va deveni succesorul lui Hubble. Acesta va orbita Soarele, la o distanță de 1,5 milioane de kilometri față de Pământ. Astfel, va avea cele mai bune condiții de observație pentru a descoperi cele mai îndepărtate galaxii din Univers.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: qz.com
Etichete: