Ghidul turistic de care toți am avea nevoie, ca să fim civilizați oriunde

Ghidul turistic de care toți am avea nevoie, ca să fim civilizați oriunde

De multe ori, când ajungi într-o țară străină, încerci să te comporți cât mai civilizat, ca să nu superi gazdele, dar uneori ai șanse să gafezi.

Mai devreme sau mai târziu, vei avea ocazia să vizitezi o țară în care habar nu vei avea de regulile de politețe, așa că n-ar strica să ai un ghid la îndemână, care să te ajute să te descurci. Chinezii s-au gândit deja la asta, așa că Administrația Națională a Turismului a elaborat un ghid consistent, de aproape 60 de pagini, care să-i ajute pe cetățeni să se descurce peste granițe.

Cea mai bună parte a ghidului este universal valabilă, așa că n-ar strica să arunci și tu o privire pe el, dacă ai dubii cu privire la ce e bine și ce nu, când vei pleca peste granițe. Ghidul e împărțit în trei părți: prima este un cod de conduită pentru turismul civilizat, a doua oferă sfaturi practice pentru turiști, iar a treia arată semne comune pe care le-ai putea întâlni și are și numere de telefon de la ambasade.

În prima parte vei afla, de exemplu, că e bine să observi ordinea publică de la fața locului, să nu țipi, să stai la coadă și să nu blochezi trotuarele. Afli că ar trebui să te îmbraci decent, să nu umbli cu pieptul sau cu spatele gol, să nu strănuți în fața altora.

În special pentru chinezi, dar poate și pentru alții, există îndrumarea de a respinge superstițiile, pornografia, prostituția, jocurile de noroc și drogurile.

În al doilea capitol, turiștii sunt îndrumați să fie politicoși cu bătrânii și cu copiii, dar și să stea la coadă fără să depășească marcajele de pe podea. Oamenii sunt sfătuiți să fie civilizați și la hotel, să nu aducă pagube camerei, să mănânce în liniște și să nu facă mizerie.

”Vă rog”, ”mulțumesc”, ”mă scuzați” și alte replici similare sunt trecute în ghid. ”Când plecăm din țara noastră, suntem musafiri, așa că trebuie să ne tratăm gazdele cu respect”, se arată în ghid.

Există și sfaturi punctuale cu privire la țări pe care le-ai putea vizita: în Iran e nepoliticos să vorbești despre ochii bebelușilor, în Coreea de Sud e indicat să nu privești spre alții când bei alcool, iar în Franța, nu e politicos să oferi flori galbene sau crizanteme cuiva, dacă îi vizitezi locuința.

Ghidul complet poate fi consultat aici și n-ar strica citit măcar o dată. Ce-i acolo nu e doar pentru chinezi, iar cu toții am avea de câștigat de pe urma ghidului.

Citește și: