Neutralizarea genei asociate cu Alzheimer poate duce la un tratament

Neutralizarea genei asociate cu Alzheimer poate duce la un tratament

Prin modificarea unei gene asociate cu Alzheimer, câțiva cercetători au fost capabil să o neutralizeze și să elimine semnele bolii. Dacă totul merge ca la carte, vom avea în sfârșit un tratament contra bolii.

Gena în cauză este numită apoE4 și a fost asociată cu acumularea de beta-amiloid. Anterior, mai multe studii au căutat această legătură și au încercat să descopere tratamente care să rezolva problema. Complicat a fost că tendința se află în modulele creierului și nu neapărat în celulele umane.

„Dezvoltarea medicamentelor pentru Alzheimer a fost o dezamăgire în ultimii zece ani”, spune Yadong Huang, cel care a condus studiul. Multe medicamente funcționează pe șoarecii de laborator, dar până acum toate au eșuat în studiile clinice.

Plecând de la asta, echipa a apelat la celule umane în prima fază. Cercetătorii au extras celulele pielii de la pacienți cu Alzheimer, care au două copii ale apoE4 și le-au transformat în tulpini. Mai apoi, le-au dat forma neuronilor umani.

Astfel, cercetătorii au fost capabili să studieze modul în care gena apoE4 influențează acumularea de proteine beta-amiloid. După ce au avut confirmarea că, într-adevăr, provoacă această acumulare ei au vrut să știe și cum.

Neuronii umani proveniți din laborator au fost capabili să demonstreze că prezența apoE4 – și nu absența apoE3 – a provocat acumularea proteinelor dăunătoare celulelor. Cercetătorii au putut să se folosească de munca anterioară și să modifice gena apoE4 să semene mai mult cu gena inofensivă apoE3. Pentru asta au folosit ceea ce se numește corectori de structură.

Prin direcționarea genei în acest fel, ei au neutralizat și restabilit funcția anormală a neuronilor. Acum, ei speră să colaboreze cu companiile de medicamente, ca să vadă dacă sunt capabili să traducă ce au găsit într-un tratament. Dacă vor ajunge la o concluzie favorabilă pentru ambele părți, noile tratamente care ar urma să fie dezvoltate vor fi supuse studiilor clinice.

În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți cercetători din domeniul medical se concentrează asupra Alzheimer-ului. Asta pentru că, la fel cum spunea Huang, ultimul deceniu nu a fost favorabil pacienților care se confruntă deja cu boala.

Citește și:
Sursa: IFL Science