Gelul care regenerează creierul pare o invenție prea bună ca să fie adevărată

Gelul care regenerează creierul pare o invenție prea bună ca să fie adevărată

Creierul are o capacitate foarte mică de auto-vindecare, mai ales după ce a suferit răni grave, însă o descoperire ne oferă o nouă speranță în cazul accidentelor vasculare cerebrale.

Într-adevăr, în comparație cu ficatul sau pielea, creierul iese mereu codaș la capitolul vindecare. Mai mult decât atât, după un accident vascular cerebral, acesta este permanent deteriorat.

În acest caz, pacientul rămâne cu o cavitate fără neuroni, axoni și vase de sânge, ceea ce înseamnă că, în timp ce pacientul poate învăța să se obișnuiască cu handicapul, nu este capabil să-și recupereze neuronii pierduți.

Acum, cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) au anunțat o descoperire promițătoare: un gel care ajută la „creșterea” neuronilor și vaselor de sânge distruse în urma accidentului vascular cerebral.

Gelul a funcționat cu succes pe șoareci, iar echipa speră ca în viitorul apropiat să-l poată folosi pentru a ajuta și oamenii. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista „Nature Materials”.

Gelul conține substanțe care ajută la stimularea creșterii vaselor de sânge și la inhibarea inflamației.

Profesorul S. Thomas Carmichael a declarat că a testat gelul pe șoareci pentru a determina dacă acesta ar putea ajuta la vindecarea creierului. „Studiul a arătat că noul țesut – care anterior a fost doar o cicatrice inactivă lăsată în urma accidentului vascular cerebral – poate fi regenerat.

Gelul a fost injectat în cavitățile afectate, unde s-a îngroșat sub forma unei structurii care poate ghida creșterea noilor neuroni și a vaselor de sânge. Șoarecii s-au recuperat surprinzător de bine și, în doar 16 săptămâni, cavitățile au dezvoltat noi țesuturi cerebrale, inclusiv noi neuroni .

Cu toate acestea, echipa admite că nu știe încă care este mecanismul din spatele noului „motor dezvoltat”. „Axionii ar putea funcționa sau noul țesut ar putea îmbunătăți doar performanțele țesutului neafectat din jurul creierului”, a declarat Tatiana Segura, profesor la UCLA. Însă echipa este încrezătoare și spune că rezultatele promițătoare indică un posibil remediu pentru accidentele vasculare cerebrale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Ifl Science