Când va fi lansată Nvidia GeForce GTX 1180, cea mai rapidă placă video

Când va fi lansată Nvidia GeForce GTX 1180, cea mai rapidă placă video

La ora actuală, dacă ai un buget foarte generos pentru o placă video, te orientezi către un GeForce GTX 1080. Între timp, cei de la NVIDIA se pregătesc de lansarea următorului vârf de gamă – GeForce GTX 1180.

În luna martie a anului trecut, cei de la NVIDIA au dezvăluit o versiune TI de GeForce GTX 1080. Respectiva iterație este considerată ca fiind cea mai rapidă placă video destinată segmentului mainstream de utilizatori.

Prețul de achiziție pentru astfel de bolid computațional este de aproximativ 1000 de euro. În teorie, un pic peste ca performanță comparativ cu un GTX 1080, sunt NVIDIA Titan X și NVIDIA Titan XP. Cele două plăci realizate pe aceeași arhitectură sunt însă destinate celor care lucrează în producție video sau design industrial.

Plăcile video de la NVIDIA din ultimii doi ani au fost bazate pe arhitectura Pascal. Primul detaliu care se cunoaște despre GeForce GTX 1180 este că va fi primul GPU bazat pe arhitectură Turing. Ca performanță brută, ar trebui să depășească abilitățile plăcii video NVIDIA Titan XP, cea mai scumpă din portofoliul actual al producătorului – aproximativ 1500 de dolari pe Amazon.

Conform speculațiilor, pe data de 15 iunie se va lansa GeForce GTX 1180 Founders Edition. Momentan, nu este foarte clar dacă vor fi dezvăluite mai multe modele din seria GTX 11×0 în același eveniment sau va fi vorba de doar de GTX 1180.

În privința specificațiilor, placa video va fi realizată cu un proces de fabricație pe 12 nanometri FinFET. Creierul întregii afaceri va fi chipsetul GTX 104 cu 3584 de nuclee CUDA și o viteză de tact de 1600 mHz. În funcție de buget, vei putea opta pentru o variantă cu 8 sau 16GB GDDR6. Puterea totală de calcul a ”monstrului” va fi de 13 Terraflops.

Din păcate, toate detaliile de mai sus nu au fost confirmate momentan de NVIDIA și sunt doar la stadiu de zvon. În orice caz, conform tradiției inițiate în anii trecuți, placa video va fi mai sprintenă, mai eficientă energetic și mai ieftină decât modelele de top din 2017.

Va fi interesant să vedem cât timp va trece până vom vedea versiuni personalizate de GTX 1180 de la ASUS, MSI sau Gigabyte. Nu este exclus ca acelea să ajungă pe piață în august sau septembrie.

Citește și: