Ce se întâmplă când încerci să gătești la minus 70 de grade Celsius

Ce se întâmplă când încerci să gătești la minus 70 de grade Celsius

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă atunci când gătești în Antarctica, la temperaturi sub 70 de grade Celsius? Rezultatul este mai amuzant decât ai crede.

Biologul Cyprien Verseux lucrează în cea mai izolată bază științifică din lume – Stația Concordia din Antarctica. Astronauții de pe Stația Spațială Internațională, care se află la 400 de kilometri distanță de Pământ, sunt mai aproape de civilizație decât Verseux. El a vrut să arate lumii cum arată viața într-unul din cele mai izolate și friguroase locuri de pe Pământ.

Cyprien are un blog unde își împărtășește experiențele pe care le are trăind în condiții extreme. Este fascinant să citești cum este viața într-un loc atât de înfrigurat, încât nici bacteriile nu pot supraviețui acolo. „Nouă luni pe an, în timpul iernii, nu poți pleca sau ajunge acolo”, a explicat Cyprien pentru Bored Panda. „Este atât de frig încât vehiculele nu pot veni și pleca. În prezent suntem 13 oameni: tehnicieni, oameni de știință, un bucătar și un doctor”.

Lipsa de oxigen și peisajul gol îi face pe oamenii de știință să aibă senzația că locuiesc pe altă planetă. „Este cea mai rece zonă de pe Pământ, cu temperaturi sub 80 de grade Celsius”, a mai zis Cyprien. „Am văzut Soarele din nou în august după trei luni în care nici măcar nu a traversat orizontul. Aerul este extrem de uscat și nu conține prea mult oxigen”.

Munca cercetătorilor de acolo este însă foarte importantă, fiind relevantă pentru mai multe câmpuri de interes: astronomie, fiziologie umană (condițiile din Antarctica sunt un fel de simulare pentru cum ar arăta viața pe o bază selenară sau marțiană), științele atmosferei și geofizică.

Mai mult de distracție, Cyprien a mers afară și a încercat să gătească diverse mâncăruri – și a fotografiat întregul experiment. Pozele rezultate sfidează gravitația și îți arată clar cât de frig este în Antarctica fără să fie nevoie să faci o călătorie la Polul Sud.

mancare in antarctica

mancare in antarctica

mancare in antarctica

mancare in antarctica

mancare in antarctica

mancare in antarctica

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Bored Panda
Etichete: