25 nov. 2018 | 18:28

Ce trebuie să știi despre fratele de mult pierdut al Soarelui

ACTUALITATE
Ce trebuie să știi despre fratele de mult pierdut al Soarelui

Undeva în spațiu, Soarele are un geamăn – este vorba despre o stea aproape identică, cu aceeași compoziție ca a astrului cu care suntem noi atât de familiari.

Geamănul Soarelui se află la 184 de ani lumină distanță și se numește HD 186302. Majoritatea stelelor se nasc în grupuri care cuprind câteva mii de astre. Practic, nori uriași de gaz și praf se adună în grămezi, acestea se prăbușesc sub propria lor greutate și formează primele stadii ale stelelor. Soarele ar fi apărut în acest mod în urmă cu 4,5 miliarde de ani în urmă.

Într-un final, stelele se împrăștie prin galaxie. Cele mai multe au însă o stea geamănă. Aproxiamtiv 85% din ele vin în perechi sau chiar grupe de câte trei sau patru. Soarele nostru a fost considerat multă vreme o stea singură, dar un studiu recent arată că aproape toate stelele ar trebui să aibă o stea geamănă. Din moment ce Pământul nu este luminat de doi sori, acest lucru ar putea însemna că perechea sa se află undeva în Univers.

Până acum, oamenii de știință au descoperit câteva stele care ar putea fi gemene cu Soarele. O echipă de cercetători de la Instituto de Astrofísica e Ciências do Espaço din Portugalia a vrut însă să descopere exact care stea este geamăna Soarelui. Astfel, au descoperit HD186302. „Din moment ce nu știm foarte multe informații despre trecutul Soarelui, studiere acestor stele ne poate ajuta să înțelege unde anume în galaxie și în ce condiții s-a format Soarele”, a explicat Vardan Adibekyan, de la Instituto de Astrofísica e Ciências do Espaço.

Partea cea mai interesantă este posibilitatea de a găsi viață în sistemul stelei HD186302. La urma urmei, aceasta ar avea aceeași vârstă, aceeași temperatură și aceeași dimensiune precum Soarele, iar acesta din urmă permite vieții pe Pământ să existe. „Dacă suntem norocoși, iar candidata noastră geamănă are o planetă, iar acea planetă este stâncoasă [și se află în zona locuibilă] și, într-un final, dacă această planetă ar fi contaminată de semințele vieții de pe Pământ, atunci am putea avea ceea ce visam – un Pământ 2.0, orbitând un Soare 2.0”, a mai zis Adibekyan.