24 feb. 2018 | 20:00

Mașinile de Formula 1 din 2018 aduc cea mai bună schimbare de până acum

ACTUALITATE
Mașinile de Formula 1 din 2018 aduc cea mai bună schimbare de până acum

Mașinile de Formula 1 s-au transformat constant de-a lungul timpului, iar acum vin cu încă o schimbare importantă.

Un nou sezon de Formula 1 este pe cale să înceapă; suntem la doar o lună distanță de debutul sezonului din 2018. Asta nu înseamnă că n-avem motive de bucurie: producătorii care concurează în acest sezon au început să dezvăluie bolizii pe care îi vor aduce la linia de start începând cu 25 martie.

Cei de la McLaren au dezvăluit recent mașina pe care o propun, modelul MCL33, care combină culorile oranj-papaya și albastru. Ferrari SF-71H se întoarce la clasicul roșu, astfel că se renunță la componentele albe din 2017. Cei de la Red Bull vin cu o ”ediție specială”, mașina RB14 având culoarea neagră.

Dincolo de asta, un lucru e comun tuturor noilor mașini pe care le vei vedea pe circuit. Noile vehicule au o trăsătură comună, care este o premieră pentru Formula 1.

Toate mașinile vin cu o bară de metal și fibră de carbon, așezată fix pe mijlocul cockpitului. Acesta este haloul, o cușcă de siguranță în formă de T, care va proteja capul pilotului în cazul unor accidente. În cazul în care obiecte ar zbura către acesta, s-ar lovi de bară și l-ar proteja pe pilot de accidentări serioase și l-ar putea chiar salva de la deces.

Aceasta e una dintre ultimele probleme de siguranță ale piloților de Formula 1 care nu fusese rezolvată până acum, dar care a luat câteva vieți de-a lungul timpului.

Cel mai cunoscut accident de acest fel este cel al lui Ayrton Senna, care a murit în 1994. Mașina sa a părăsit circuitul cu o viteză de 310 km/h; pilotul a reușit să reducă viteza automobilului la 218 km/h, dar bolidul s-a izbit de parapet, iar una dintre roțile acestuia a zburat și l-a lovit pe Senna în partea frontală a căștii, provocându-i răni fatale.

În 2009, Felipe Massa a rămas inconștient în urma unui accident pe circuit, când a fost lovit de resturi sărite dintr-o altă mașină de pe circuit.