10 curiozități despre Formula 1 pe care trebuie să le știi

10 curiozități despre Formula 1 pe care trebuie să le știi

Cursele de Formula 1 au stârnit mereu controverse și dispute. Miile de întreceri din competiția veche de peste 65 de ani au lăsat în urmă curse epice, depășiri spectaculoase sau accidente istorice. Playtech îți prezintă câteva dintre lucrurile mai puțin cunoscute despre ce înseamnă Formula 1.

1. Mașinile de Formula 1 nu trebuie să aibă o lățime mai mare de 1.800 mm și înălțimea trebuie să fie de maxim 950 mm. Greutatea nu trebuie fie mai mică de 620 kg, iar aceasta să includă și masa pilotului. Cu toate acestea, regulamentul nu prevede restricții cu privire la lungimea monopostului.

2. Costul mediu al unui monopost de Formula 1 este de 6,8 milioane de euro. De menționat este că în acești bani intră doar componentele mașinii de curse nu și costurile aferente dezvoltării și cercetării.

3. Dacă un automobil este alcătuit din aproximativ 30.000 de componente, un monopost de Formula 1 este asamblat din 80.000 de piese distincte.

4. Pe durata unei curse, un pilot pierde în medie patru kilograme. Pentru a nu-și pierde capacitatea de concentrare, sportivul are în cockpit un bidon din care se hidratează cu apă.

5. În timpul unei curse, o anvelopă devine mai ușoară cu 500 de grame din cauza uzurii la care este supusă.

6. Singura cursă care a fost introdusă în calendar în fiecare sezon din 1950 și până astăzi este Marele Premiu al Italiei.

7. Cel mai bun echipaj de la Formula 1 poate să alimenteze și să schimbe anvelopele în doar 3 secunde.

8. Căștile pe care le poartă piloții de Formula 1 sunt printre cele mai dure lucruri din lume. Acestea sunt testate la temperaturi care depășesc 800 de grade Celsius.

9. Numele „Formula” provine de la faptul că toate echipele înscrise în campionat trebuie să își construiască monoposturile după un anumit regulament, o „formulă” pe care o decide FIA.

10. Neamțul Michael Schumacher deține recordul pentru cele mai multe campionate câștigate, șapte la număr.

Citește și:
Etichete: