11 nov. 2018 | 20:01

Cum o să-ți învingi teama de păianjeni cu această descoperire

ACTUALITATE
Cum o să-ți învingi teama de păianjeni cu această descoperire

Milioane de oameni suferă de arahnofobie, o teamă de păianjeni care ar putea să își aibă originile în procesul de evoluție a creierului.

Teama de păianjeni este una ancestrală și cândva putea salva viețile strămoșilor noștri. Astăzi însă, oamenii care suferă de ea ar prefera cu siguranță să scape de anxietatea pe care o resimt doar la gândul de păianjeni. Un tratament nou experimental ar putea să le îndeplinească dorința.

Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit că bătăile umane ale inimii ar putea fi cheia către eradicarea acestei fobii. Mai exact, aceste bătăi ale inimii ar putea fi încorporate într-o terapie computerizată de expunere. Această terapie presupune mai multe metode de expunere a oamenilor la obiectele fricii lor.

„Mulți dintre noi avem un tip sau altul de fobii – pot fi păianjeni sau cloni sau chiar tipuri de mâncare”, a explicat psihiatrul și cercetătorul senior Hugo Critchley, de la Universitatea din Sussex. „Tratamentul implică de obicei expunerea persoanei la teama sa, dar asta poate dura mult timp”.

Cercetătorii britanici au vrut să afle dacă procesul de manipulare cardiacă ar putea aduce vreun beneficiu oamenilor care suferă de frica de păianjeni. Pentru a afla asta, ei au analizat 53 de oameni sănătoși, a căror nivel de arahnobie s-a dovedit a fi foarte ridicat în urma chestionarelor online.

Participanții au fost împărțiți în trei grupuri. Primul grup a fost expus la imagini cu păianjeni care apăreau în timpul sistolei (momentul când mușchiul inimii se contractă). Al doilea grup a fost expus la imagini în timpul diastolelor (momentul când mușchiul inimii se relaxează). Al treilea grup a fost de control, oamenilor din el fiindu-le prezentate imagini în momente complet aleatorii.

Astfel, cercetătorii au descoperit că oamenii din primul grup – cei care au văzut imaginile cu păianjeni în sincron cu bătăile inimii – au simțit, conform spuselor lor, cel mai mic nivel de frică. „Studiul nostru arată că felul în care răspundem la temerile noastre poate depinde de faptul că le auzim în timp ce inima noastră bate sau între bătăile inimii”, a spus Critchley. „Ai putea spune că suntem la o bătaie a inimii distanță de a-i ajuta pe oameni să își înfrângă fobiile„.